Agilne uloge Scrum Master i Product Owner – Kako izgraditi uspešnu agilnu karijeru?

Kada je moderno poslovanje u pitanju, kao i savremena zanimanja, može da se primeti da među najtraženija spadaju ekonomska, IT i medicinska zanimanja. Ovo u principu ne predstavlja iznenađenje jer san većine mladih je da po završetku visokog obrazovanja postanu ekonomisti, pravnici, lekari i danas sve popularnije IT inženjeri ili menadžeri.

Na listi najtraženijih u svetu, a poslednjih godina i u Srbiji, nalaze se zanimanja Scrum Master i Product Owner. Ove uloge su nastale kao odgovor na sve brži razvoj softverske industrije i unapređenje razvoja proizvoda. Vezane su pre svega za Scrum, kao jedan od agilnih pristupa, ali se pokazalo da su sasvim primenjive i u industrijama koje nisu nužno IT. Nova panel sesija se bavim ovim ulogama.

 

Ko čini Scrum tim?

Scrum tim čine Product Owner, razvojni tim i Scrum Master. Ovo je najkraće pojašnjenje, međutim, ono što je glavna nedoumica, posebno kod mladih koji se tek informišu o ovoj metodologiji je – koja od ovih uloga njima odgovara? Da li su više profil da budu Scrum Master ili Product Owner? Da li jedna osoba može da obavlja obe uloge? Ova dilema postoji i kod onih koji su već u vodama agilnosti.

Scrum Mastera je uloga koja timu treba da objasni Scrum vrednost i principe, jer od njihovog razumevanja i usvajanja uveliko zavisi koliko će tim biti uspešan u primeni Scrum-a. Ova uloga je tu da pomaže timu u radu, balansira često sukobljen odnos između razvojnog tima i predstavnika biznisa, ali takođe i da se bavi Scrum-om na nivou organizacije.

Product Owner je član tima koji je odgovoran za maksimiziranje vrednosti proizvoda. Treba da kreira viziju proizvoda i u odnosu na viziju proizvoda kreira zahteve koje taj proizvod treba da ispuni. Viziju proizvoda dobija u saradnji sa svim zainteresovanim stranama, odnosno klijentima. Na Product Owner-u je da u saradnji sa razvojnim timom ispuni sve zahteve da bi proizvod ili usluga imali uspeh.

 

Pitanja o kojima razgovaramo?

  • Kako napraviti prve korake u Scrum karijeri;
  • Koje edukacije izabrati i kako doći do prakse;
  • Gde su i koliko zastupljeni Scrum Master i Product Owner zastupljeni;
  • Kako izgleda svakodnevni posao jednog Product Owner-a;
  • Kako izgleda svakodnevni posao Scrum Master-a;
  • Da li su ove uloge “neprijatelji” i kako izgleda saradnja;
  • Kako ove uloge pomažu razvojnom timu i druga pitanja.

 

Šta za njih znači karijera u ulogama Product Owner i Scrum Master?

Sagovornici nove sesije, Ana Pegan i Pavle Ivetić, su agilisti sa višegodišnjim iskustvom kada je primena Scrum vrednosti i principa u pitanju. Karijeru su gradili u različitim okruženjima, a zajedničko im je to što uživaju da stvaraju digitalne proizvode i da dele znanje, pa su i osnivači velikih zajednica i događaja. U novoj epizodi pannela “Preduzetničke priče” pričamo o njihovim Agile karijerama.

Ana Pegan je Product Manager sa 20 godina iskustva u IT industriji od FinTech kompanija, preko outsourcing startupa, do B2C i B2B proizvoda. Danas je Senior Product Owner IT kompanije Learn Upon, a pre toga je kao Product Owner razvijala je digitalne proizvode u holandskoj kompaniji TomTom, i u istoj ulozi radila je na razvoju digitalnih proizvoda kompanije Two Desperados.

Kroz svoja Product Owner iskustva je vodila razvoj nekoliko različitih proizvoda raznovrsnih i po problemu koji rešavaju, kojim korisnicima se obraćaju, tržištima koje pokrivaju. Pripadali su kako B2C tako i B2B segmentima, i različitim tehnologijama koje su koristili. Bez obzira na to da li radi u velikim kompanijama ili startupima, Ana uživa da pravi proizvode koje ljudi vole.

Ana je pored toga veoma aktivna u online zajednicama, osnivač je i organizator nekoliko aktivnih meetup grupa kao što su Nimble Management, Women’s Professional Network, i najveće i najaktivnije Belgrade Product Community. Na ovoj sesiji će sa vama podeliti svoja profesionalna iskustva iz sveta razvoja digitalnih proizvoda, a da upoznate Anu i da se povežete sa njom, kliknite OVDE.

 

Pavle Ivetić je Project Manager kompanije Vast, a bio je angažovan kao predavač na projektu pri Univerzitetu u Beogradu, o primeni Scrum metodologije. Poseduje višegodišnje iskustvo u vođenju međunarodnih projekata u IT-u, visokom obrazovanju i implementiranju organizacionih promena. Istražuje i eksperimentiše sa agilnim metodama i samo-upravljajućim timovima u organizacijama.

Pavle je autor i koautor je brojnih naučnih radova i tekstova na temu unapređenja organizacije rada. Takođe je ko-organizator globalnog Reinventing Work pokreta koji je namenjen ljudima zainteresovanim za nove načine rada i organizacione modele koji doprinose humanijim radnim uslovima, većem zadovoljstvu zaposlenih i povećanju produktivnosti.

Pavle je Doktorant na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. Zainteresovan je za ulogu Scrum Master, samo-organizovane timove, organizacione i agilne transformacije. Na ovoj sesiji će sa vama podeliti svoja iskustva kada su Scrum praksa i edukacija u pitanju, i kako izgleda biti u Scrum Master ulozi, a da upoznate Pavla i da se povežete sa njim, kliknite OVDE.

 

Prijava:

Radionicu koja se održava u sredu od 18h možete pratiti preko sledećeg linka:

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem mejla info@incentar.orgili na telefon +381 11 32 81 209.
Scroll to top