Kreativnost i inovacija kao pomoć zajednici – Kako dobra ideja okuplja online zajednicu

Kreativnost i inovacija kao pomoć zajednici – Kako dobra ideja okuplja online zajednicu?

Sve zajednice, pa i savremene online zajednice, su mesta koja imaju za cilj da ponude rešenja za različite izazove ili da daju odgovore, u krajnjem slučaju da pruže zabavu. Cilj svakog od osnivača online zajednice je njegova zajednica okupi što veći broj pratilaca koji će deliti svoja iskustva, znanja, ideje, entuzijazam, i sve druge vrednosti zbog kojih se zajednica osniva.

Potreba da se zajednica okupi je očigledna i ona uvek postoji, jer se u osnovi uvek nalazi konkretan problem. Sama ideja koja vodi ka osnivanju jedne zajednice može da nastane na sasvim različite načine, najčešće iz ličnih iskustava osnivača, iz potreba koje sam ima i traga za rešenjima. Kada shvati na koji način može da ih reši, a i da ima veliki broj istomišljenika, zajednica je već rođena.

 

Šta je potrebno da bi se napravila uspešna online zajednica?

Društvene mreže predstavljaju jedan od kanala komunikacije koji utiču na promenu načina moderne komunikacije. Upravo zahvaljujući njima danas je mnogo jednostavnije okupiti zajednicu oko jedne ideje i vrednosti koje želite da podelite sa drugima. Sa članovima zajednice možete razmenjivati informacije, iskustva, mišljenja, fotografije, video materijale i druge sadržaje koji se njih tiču.

Mnogo faktora utiče na uspeh jedne zajednice, a ključ je pre svega u dobrom slušanju potreba zajednice. Ptrebno vam je dobro poznavanje i razumevanje zajednice, višesmerna komunikacija i kontinuirano razvijanje odnosa. Isto tako i kreiranje i razmena kvalitetnih i značajnih sadržaja za zajednicu. Takođe i iskrenost i transparentnost, kao i brzina reakcije da bi ona funkcionisala skladno.

 

Pitanja o kojima razgovaramo:

Kako nastaje ideja da se pokrene online zajednica;

Koje veštine su potrebne da bi se ušlo u takav projekat;

Da li vođenje zajednice može da bude i više od hobija;

Sa kakvim izazovima se suočavate kao moderator zajednice;

Šta je ključ uspeha jedne online zajednice, i druga pitanja.

 

Šta za njih znači zajednica i njene vrednosti?

Ana Nešić radi na poziciji Sales Manager u kompaniji LastObject, a u isto vreme je i osnivač velike online zajednice i portala Mali proizvođači Srbije. Radila je u kompanijama u kojima je bila zadužena da zadovolji potrebe više od 100 međunarodnih klijenata, održavajući i poboljšavajući poslovne odnose i izvlačeći maksimum iz proizvoda za obe strane. To iskustvo je prenela i na svoje projekte.

Nakon iskustva u co-working prostoru ShareSquare i firme Belgrade CAT, pokrenula je više nego uspešne online zajednice, najpre blog Ručak za 200 dinara, a kao kruna je stigla fejsbuk zajednica Mali proizvođači Srbije, koja je prerasla u portal. Svoju viziju da pomaže klijentima da vide svoje poslovanje sa stanovišta kupaca, i da tako unapređuju krajnje rezultate, Ana je pretočila u uspešne priče.

Ceni projekte održivog razvoja i strastveno pomaže malim, lokalnim proizvođačima hrane. Kao rezultat svega toga je proistekla platforma koja povezuje male proizvođače hrane i poljoprivrednike sa krajnjim kupcima, koji uz proizvode dobijaju i edukaciju. Na ovoj sesiji će sa vama podeliti svoja iskustva iz pretvaranja ideje u online zajednicu, a da upoznate Anu i da se povežete sa njom, kliknite OVDE.

 

Vladimir Jakoviljević je svoje tehničko znanje u kombinaciji sa vrhunskim veštinama komunikacije pretvorio u uspešne digitalne proizvode. Radi na poziciji Project Manager u kompaniji Exela Technologies, a takođe je i osnivač nekoliko poznatih digitalnih brendova, LevUp, koji je prerastao u agenciju LevUp Digital Solutions, i poznatog Youtube kanala Hustle Player.

Hustle Player je kanal koji pruža edukaciju iz različitih sfera online poslovanja, liderstva, praktičnih i digitalnih veština, ali i šire. Kroz ovaj kanal Vladimir je sakupio sva svoja interesovanja i iskustva, i podelio to znanje sa zajednicom koja neprestano raste. Ukoliko tragate za dobrom edukacijom ili inspirativnim pričama, ovaj kanal je pravo mesto gde možete kvalitetno da provedete vreme.

Vladimir je profesionalac za IT i programiranje, koji je svoje veštine odlično primenio i u digitalnom marketingu. Na ovoj sesiji će sa vama podeliti svoja iskustva o tome kako je došao na ideju da pokrene Youtube kanal, zbog čega voli da deli znanje. Takođe i šta za njega predstavlja motivaciju da pokreće nove sadržaje, a da upoznate Vladimira i da se povežete sa njim, kliknite OVDE.

 

Prijava:

Radionicu koja se održava u sredu od 18h možete pratiti preko sledećeg linka:

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem mejla info@incentar.orgili na telefon +381 11 32 81 209.
Scroll to top