4 koraka koja vode vašu ideju do minimalno održivog proizvoda (MVP)

Imati novu ideju je uvek sjajno, međutim, da li znate šta konkretno treba da uradite sa njom? Da li znate kako da se probijete na tržištu sa svojim proizvodom ili uslugom?

Savetujemo vam da počnete od MVP metode koja će vam pomoći da izbegnete uobičajene greške i minimizujete rizik. Šta ona tačno podrazumeva? MVP iliti minimalno održiv proizvod mora imati najbitnije osobine krajnjeg proizvoda koji ste zamislili. Ne treba ga komplikovati niti konstantno odlagati njegov dolazak na tržište. Jednostavnost i transparentnost vaše ideje je od velikog značaja na samom početku!

Verovali ili ne, i Fejsbuk je počeo kao MVP! U početku su ga koristili samo studenti Harvard univerziteta i upravo oni su Cukerbergu dali svoje iskrene povratne informacije, koje je on iskoristio kako bi razvio ovu platformu i dodao nove funkcije.

Ovaj korak-po-korak vodič će vam pružiti sve informacije koje su vam neophodne prilikom planiranja svog minimalno održivog proizvoda i za početak razvoja.

  1. Identifikujte i razumite poslovne potrebe

Na samom početku trebalo bi identifikovati potrebu zašto vaš proizvod postoji i koji problem rešava. Odredite dugoročni cilj svog proizvoda ili usluge i zapišite ga na papir. Zatim, odgovorite na pitanje „Šta želim da postignem sa ovim projektom?“ Takođe, utvrdite kriterijume uspeha koji će vam pokazati u kojoj je meri vaš proizvod uspešan.

Primer: Lanac kafića (Starbucks npr.) može za dugoročni cilj imati smanjenje čekanja u redovima za 30%, dok kriterijum uspeha može biti 100.000 aktivnih mesečnih korisnika i dostizanje cifre od milion dolara u mesečnim transakcijama putem aplikacije.

  1. Pronađite prilike

Sledeća faza se sastoji od pronalaženja mogućnosti za rešavanje problema I dodavanja vrednosti proizvoda putem aplikacije. Neophodno je identifikovati korisnike kao i krajnji cilj. Kreirajte mapu boli i dobitka te zapišite akciju koju korisnik završava prilikom upotrebe proizvoda.  Takođe, sumirajte bolove i dobitke u izjave o mogućnostima, tipa „Kako možemo olakšati korisnicima da rezervišu sastanke?“.

Primer: Aplikacija agencije za usvajanje životinja

 

  1. Odlučite koje funkcije bi trebalo izgraditi

Koristite izjave o mogućnostima kako biste uspešno realizovali svoje funkcije. Na primer, izjava o mogućnosti „Kako možemo ubrzati proces prijave?“ može postati „Smanjiti vreme obrade aplikacije za 10%“. Takođe, trebalo bi koristiti matricu prioriteta koja vam može pomoći da identifikujete gde najviše možete uticati na svoj proizvod u odnosu na hitnost funkcije. Matrica vam može pomoći da donesete konačnu odluku o tome šta je potrebno uključiti u svoj MVP.

  1. Testirajte pretpostavke I izgradite poslovni slučaj

Osnovna prednost MVP-ja je sposobnost stvaranja novih ideja i testiranja pretpostavki. Operativni MVP vam omogućava da iznesete verziju svog proizvoda na tržište da biste testirali svoje početne pretpostavke. U tom procesu generišete nove ideje zasnovane na istraživanju ponašanja korisnika koje će oblikovati naredne verzije vašeg proizvoda.

MVP vam dozvoljava da testirate svoj poslovni koncept pre nego što se on uopšte i pojavi na tržištu. Imajte na umu da je određivanje funkcija mukotrpan proces i da treba uključiti samo one glavne funkcije koje su povezane sa svojim opštim ciljem.

Svakako, u tom procesu nećete biti sami, već ćete imati svoj tim sa kojim ćete diskutovali o izazovima i potencijalnim rešenjima. Ne čekajte dugo, već se što pre „bacite“ u kreiranje vrlo detaljnog toka poslovanja koji će predstavljati vaš MVP.

Budite spremni i na potencijalni neuspeh vašeg MVP-ja. Ne dopustite da vas to obeshrabri, već se hrabro suočite sa novim izazovima i izvucite najvažnije lekcije nakon tog iskustva. Šta eventualno možete učiniti da biste predupredili ovakav tok događaja?

Morate detaljno istražiti konkurenciju, biti spremni na iskren feedback od korisnika i da konstantno koristite svoju kreativnost u cilju rešavanja nekog problema. Kreirati uspešan MVP definitivno nije posao koji se radi preko noći, već je veoma detaljan i pun uspona i padova. Ukoliko imate jasnu viziju pred sobom, ne odugovlačite i što pre validirajte svoju ideju!

 

Izvor: Clearbridge Mobile
Scroll to top