sta povezuje google, facebook i star wars

Tužba zbog udruživanja Google-a i Facebook-a

Nacrt tužbe citira izjavu Facebook COO Šeril Sandberg govoreći da je pakt sa Google-om „ strateški velika stvar“.

VAŠINGTON – Facebook i Alphabet-ov Google su se dogovorili da „ sarađuju i asistiraju jedni drugima“ ukoliko ikad budu suočeni sa istragom vezanom za njihov pakt po kojem bi radili zajedno na online advertajzingu, prema necenzurasnoj verziji tužbe podnete od strane 10 država protiv Googla prošle nedelje.

Tužba se , po svom podnošenju, poziva na interna dokumenta kompanija koja su u velikoj meri redigovana. Prema navodima, kompanije su zaključile sporazum u septembru 2018. godine u kojem se Facebook složio da se neće takmičiti sa Google-ovim alatima za online oglašavanje u zamenu za poseban tretman kada ih bude koristio.

Google je kao kodno ime za ugovor koristio jezik iz „Ratova zvezda“. Prema nacrtu tužbe ime je bilo „Plavi Džedaj“. Google i Facebook su bili svesni da bi njihov sporazum mogao pokrenuti istragu te su ustanovili na koji način će postupati u istrazi. U nacrtu tužbe se navode neke odredbe ugovora u kojima se navodi da će kompanija „sarađivati i pomagati jedna drugoj u reagovanju na antikonkurentske akcije“ i „odmah i u potpunosti obavestiti drugu stranu o bilo kakvoj komunikaciji Vlade u vezi sporazuma“.

I Google i Facebook su osporili navodne tužbe, rekavši da njihovi sporazumi za nadmetanje u oglašavanju promovišu izbor i jasne koristi za oglašivače, izdavače i preduzeća. Prema nacrtu verzije, interni Facebook dokument opisao je dogovor kao „ relavitno jeftin“ ukoliko se uporedi sa direktnom konkurencijom.

Sklapanje dogovora sa velikim konkurentima predstavlja veliki pravni rizik. Prema američkom zakonu, sporazumi o fiksiranju cena se mogu lakše dokazati nego ostale optužbe države – naime to znači da Google održava ilegalni monopol.

Google osporio sporove vezane za tužbu, kao i za tužbu koju je Ministarstvo pravde podnelo 20. oktobra zbog monopolske prakse.

Izvor vesti: https://on.wsj.com/2KwlaXJ

Scroll to top