Agile i agilno poslovanje - zašto su agilne organizacije otpornije na izazove

Agile i agilno poslovanje – zašto su agilne organizacije otpornije na izazove

U poslovnom svetu sve se više govori o agilnim procesima, agilnom poslovanju, uspešnosti agilnih timova – ovaj izraz je nešto našta sve češće možete da naiđete. To je pre svega mogućnost da se odgovori na kontinuirane promene koje su diktirane zahtjevima klijenata ili korisnika, ili nepredviđenim uslovima na tržištu, kakvo je aktuelna kriza. Agilnost zapravo predstavlja sposobnost prilagođavanja.

U vreme osnivanja, kada je donet Agile Manifesto, kao krovni dokument agilnog pristupa, Agile jeste pre svega bio vezan za softversku industriju. Ipak, danas su Agile i agilno poslovanje izašli daleko van granica razvoja softverskih proizvda, tako da se primenjuju u finansijskom sektoru, u HR-u, marketingu, osiguranju, energetici, itd. Razlog je taj što je poslovanje postalo i postaje digitalno.

Šta je to poslovna agilnost?

Agilno poslovanje postaje sve važniji cilj kompanijama na svetskom i domaćem tržištu. Agilan pristup je značajan jer omogućava organizacijama da se na što jednostavniji način prilagode savremenim poslovnim procesima i okruženju. Ovo ipak ne znači samo promeniti strukturu organizacije, već pre svega način razmišljanja, što dalje vodi ka temeljnim promenama i tansformaciji.

Panel sesija će se baviti ovim opštim pitanjima, i dati odgovore na pitanja poput toga šta je zaista potrebno znati, tj. umeti u agilnom okruženju, šta je potrebno znati o tržišitu agilnih poslova u svetu i kod nas, šta je potrebno znati o vrsti i korisnosti postojećih edukacija, karijernim putanjama kada je u pitanju Agile i dokle možete da stignete ukoliko se odlučite za ovaj profesionalni pravac.

 

Pitanja o kojima razgovaramo?

Šta predstavlja agilnost i agilne veštine;

Šta je Agile i gde se primenjuje;

Agilni okviri i njihova primena;

Agilna zanimanja i karijerni pravac;

Agilne edukacije i druga pitanja.

 

Šta za njih znači agilnost?

Jedan od sagovornika panela je svoje dosadašnje radno iskustvo izgradio u tehnološkim kompanija,a iako je pre svega ekspert za komunikacije. Drugi sagovornik je primer agilnosti u praksi, koji je praktične veštine primenio za uspešno građenje tehnoloških proizvoda. Sagovornici panela, Ivan Ivanović i Đorđe Babić, upoznaće vas sa osnovnim vrednostima i principima koje donosi Agile.

Ivan Ivanović je menadžer za razvoj edukativnog centra Agile Srbija, organizacije koja je utemeljila agilnu edukaciju u Srbiji i regionu. Razvojni put ga je vodio od aktivnog učešća u studentskim organizacijama tokom studija FON-a, preko rada u tehnološkim firmama, da bi se profilisao kao Business Developer, čime se trenutno bavi.

Do sada je imao priliku da sarađuje sa najeminentnijim imenima i najpriznatijim stručnjacima kada je u pitanju Agile, iz zemlje i inostranstva. Sa mnogima od njih imao je priliku da sarađuje na edukacijama ili sertifikacijama koje su držali, dok je isto tako sa mnogima organizovao događaje i vodio razgovore na agilne teme, te će sa vama podeliti o ova iskustva.

Karakterišu ga izvanredne veštine za građenje međuljudksih odnosa i smisao za strateški pristup. Kako bi unapredio svoje liderske veštine i sposobnost timske komunikacije, završio je sertifikaciju agilnog liderstva. Na ovoj sesiji će sa vama podeliti svoja iskustva kada su agilne edukacije u pitanju, a da upoznate Ivana i da se povežete sa njim, kliknite OVDE.

Đorđe Babić je Program Manager u tehnološkoj kompaniji Sysdig, a u istoj ulozi je radio i u drugim IT firmama. Takođe, u ulozi Scrum Master radio je u više IT kompanija, a sertifikovan je od strane međunarodne organizacije Scrum Alliance. Pravi je primer agilnosti zbog spoja svih neobičnih radnih iskustava, koje je pretočio u praktičan rad kao Agile konsultant i osnivač organizacije Agile Heart.

Fleksibilan je i ceni strpljenje i upornost, posebno kada je reč o radu sa timovima. Zaljubljenik je u proces formiranja i izgradnje timova, i razvoj procesa za među-timsku saradnju. Isto tako i edukaciju vodećih uloga Scrum tima, posebno Product Owner, kao i stejkholdera, na temu kako najbolje da prenesu svoju viziju i potrebe članovimarazvojnih timova.

Đorđe čvrsto veruje u iterativni pristup i da bi svaki tim trebalo da razvije svoj prilagođeni tok rada. Svoje trenerske tehnike i veštine je posebno obogatio svojim životnim i radnim iskustvima pre nego što je zaplovio u tehnološke vode. Od njega ćete saznati puno o tehnologijama i kako da na njih primenite agilnosti ali i o jogi, a da upoznate Đorđa i da se povežete sa njim, kliknite OVDE.

Prijava:

Radionicu koja se održava u sredu od 18h možete pratiti preko sledećeg linka:

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem mejla info@incentar.orgili na telefon +381 11 32 81 209.
Scroll to top