Ako volite šoping, volećete i Swoop!

Razvoj startapa nosi sa sobom nebrojeno mnogo mogućnosti za uspeh, ali još i više za neuspeh! Čak devet od deset startapa propadne u prvim godinama poslovanja, a razlozi za to su brojni: nedovoljno razvijena ideja, proizvod ili usluga za kojom ne postoji dovoljno potražnje, loše formiran tim. Bez obzira na to da li je startap uspešan ili je doživeo fail, svi se suočavaju sa mnoštvom izazova, a razlika između uspešnih i neuspešnih leži upravo u tome da li su i kako uspeli da prevaziđu izazove.

Da put razvoja startapa može itekako da bude trnovit iskusio je i tim Swoop na našem StartIN programu. Ovaj mladi tim se u toku tri meseca programa suočavao sa raznim izazovima, već na samom početku su ostali bez jednog člana tima, a u okviru programa su čak nekoliko puta menjali svoju ideju i vraćali se na početak. Ono što se, međutim, nijednog trenutka nije promenilo kada je reč o Swoop timu jeste njihov entuzijazam i želja da pomognu svom krajnjem korisniku.

Startap ideja tima Swoop počiva na njihovoj želji da ljudima olakšaju proces štednje fokusirajući se na odevne predmete. Oni omogućavaju korisnicima da na jednom mestu pronađu sve trenutno aktivne popuste svojih omiljenih brendova, odevnih komada koji su im trenutno neophodni ili onih koje bi voleli da kupe. Ukoliko željeni komad nije na popustu u datom trenutku, korisnik ga može staviti na listu želja, a oni će se pobrinuti da ga obaveste čim željeni predmet bude na popustu.

Tim Swoop je istraživanjem došao do zanimljivog podatka da žene u Srbiji potroše oko 17h na nedeljnom nivou u pretraživanju i kupovini garderobe. Uzimajući u obzir ovako visok broj sati, jasno je da će Swoop obradovati mnoge ljubitelje šopinga, a šta je prethodilo nastanku ovog startapa i kako je izgledao proces njihovog dosadašnjeg razvoja pitali smo članove ovog mladog tima:

Kako ste došli do vaše startap ideje i šta je bila vaša motivacija da problem koji ste prepoznali razvijete u startap ideju?

Naša motivacija je od početka bila da pomognemo ljudima. Želimo da im omogućimo da na najbolji način iskoriste svoj novac. Nakon nekoliko anketa odlučili smo da se fokusiramo na ljude koji već štede i da im olakšamo ceo proces. Mislimo da na ovaj način možemo imati najveći uticaj. Tako je počela da se razvija naša startap ideja.

Šta je bio najveći izazov na početku?

Na početku StartIN smo mislili da je ceo proces od ideje do biznisa mnogo jednostavniji. Bilo je potrebno istestirati i unapređivati našu ideju, dok paralelno pratimo sjajna predavanja i učimo gomilu novih pojmova. Vrlo brzo smo osetili težinu osnivanja startapa što je na nas ostavilo sjajan utisak! Shvatili smo da je ovo ogromna prilika za svakoga od nas da unapredi svoje lične veštine i oproba se u oblastima za koje u suprotnom ne bi dobili priliku.

Šta su vaši najveći strahovi po pitanju razvoja biznisa?

Naša misija jeste da pomognemo ljudima! Naš najveći strah jeste da ćemo pored velike količine posla prestati da se fokusiramo na naše korisnike. Svakog dana se podsećamo da sve ovo radimo da bismo pomogli nekome i da je to naš krajnji cilj.

Šta vas je motivisalo da nakon potpune promene u ideji ipak nastavite sa radom?

U toku programa naš tim je imao najviše pivota od početne ideje. U želji da dođemo do savršenog rešenja svake nedelje smo razmatrali potpuno nove pristupe rešavanja problema. Motivacija je uvek bila tu, jer smo sve vreme potpuno fokusirani na cilj!

Scroll to top