AlgiOx – Tim koji uzgaja vazduh

Beograd je nedavno proglašen za najzagađeniji grad na svetu! Iako je ova vest nešto što je trebalo da nas trgne i alarmira, čini se da o ovom upozorenju prirode ipak nije dovoljno pričalo, a još manje da se po tom pitanju nešto konkretno i uradilo. Vest o katastrofalnom kvalitetu vazduha koji udišemo ubrzo je postala zamenjena morem drugih vesti, neke nove aktuelnosti su okupirale našu pažnju, a možda smo i zaboravili da smo samo do pre mesec dana bili na vrhu crne liste.

Iako ovakav uvod zvuči krajnje pesimistično, zapravo imamo dobre vesti! Svetla tačka u ogromnoj količini ljudske nebrige o prirodi jesu mladi ljudi koji svojim inovativnim idejama i rešenjima nastoje da reše probleme uzrokovane upravo ljudskim faktorom. Jednim takvim timom može da se pohvali i Srbija, a reč je o grupi studenata okupljenim u okviru startap tima AlgiOx. Ovaj mladi tim vođen starom poslovicom koja kaže: “Misli o vazduhu pre nego što ga ugledaš!”, nastoji da reši upravo problem zagađenog vazduha u zatvorenom prostoru. Kao deo našeg StartIN programa, tim AlgiOx razvija pametan, ambijentalni uređaj za proizvodnju vazduha u svakom zatvorenom prostoru,  zasnovan na naučnim principima i merenjima koji omogućava praćenje parametara kvaliteta vazduha u prostoriji.

Kada se na jednom mestu okupe mladi i entuzijastični ljudi, sa mnoštvom različitih kvaliteta, znanja i veština, ali sa istim ciljem u koji podjednako veruju,  teško je ne prognozirati im svetlu budućnost. Međutim, koliko je izazovno raditi na jednom tako velikom zadatku i razvijati uređaj koji rešava problem na globalnom nivou, pitali smo AlgiOx:

Kako ste došli do vaše startap ideje i šta je bila vaša motivacija da problem koji ste prepoznali razvijete u startap ideju?

Zagađen vazduh je ono što nas sve svakodnevno pogađa zbog svog destruktivnog uticaja na ljudsko zdravlje. Kroz istraživanja smo došli do poražavajućih podataka koji su nam potvrdili da je ovo ogroman problem koji je potrebno rešiti. Prirodno, inspiracija za AlgiOx došla je od biljaka, za koje se već dugo zna da imaju potencijal da utiču na kvalitet vazduha. Mikroalge, koje naš uređaj koristi u radu, su sposobne da vrše slične procese kao i biljke kada je reč o proizvodnji kiseonika i uklanjanju polutanata, s tom razlikom što to mikroalge rade mnogo efikasnije! Motivaciju da razvijemo problem u startap ideju je malo teže odrediti nego što se čini na prvi pogled. Rekli bismo da smo bili motivisani potrebom da učinimo svet makar malo boljim mestom za život u odnosu na svet koji smo zatekli.

Da se sada vratite na sam početak, šta biste uradili drugačije?

Greške su sastavni deo života, tako učimo. Pametan čovek uči na tuđim greškama, a glup na svojim. Mi smo imali tu sreću da smo od samog nastanka bili okruženi sjajnim mentorima koji su bili sa nama i učili nas kako da izbegnemo greške koje su oni pravili. Ali, kada bismo mogli da se vratimo na sam početak, verovatno bismo se dosta ranije uključili u neki inkubacioni program. Inkubacija, predavanja i rad sa mentorima izuzetno pozitivno utiču na timove koji su na početku svoje startap priče.

Šta je najveći problem sa kojim ste se susreli kao tim i kako ste to prevazišli?

Opstati u startap svetu je težak zadatak koji zahteva puno odricanja i puno uloženog truda i vremena. Čak ni ne znamo šta je bio najveći problem, jer problemi u startap svetu su kao korov posle kiše. Čim se jednog rešiš, odmah se pojavi drugi. Van svake sumnje, jedan od većih problema sa kojim se često susrećemo je organizacija unutar tima. Naš tim broji petoro članova od kojih svi studiraju, svi volontiraju na raznim manifestacijama i u raznim organizacijama, a neki i rade. Organizovati sastanak u terminu koji odgovara svima je nemoguća misija. Problem rešavamo tako što smo zakazali fiksne nedeljne sastanke, te svi znamo u kojim terminima da ne zakazujemo druge obaveze.

Da li ste došli do trenutka kada ste želeli da odustanete i kako ste to prevazišli?

U toku 9 meseci koliko radimo, nismo imali situacija da razmišljamo o odustajanju, jer svi iskreno verujemo u ono što radimo. Imali smo jedan težak period u trajanju od dva meseca u kom nismo znali na šta da se fokusiramo, koji se završio početkom Social Impact Award inkubacije koja nam je vratila fokus i pomogla da se usresredimo na bitne stvari.

Scroll to top