Ana Milićević: Prati svoju strast i istraj!

Početak StartIN programa se bliži, a mi smo izuzetno nestrpljivi u iščekivanju da upoznamo pet timova koji će dobiti priliku da zajedno sa nama, našim mentorima i ekspertima razviju svoj tehnološki startap od ideje do proizvoda koji je spreman za izlazak na tržište!

Vreme do početka programa smo iskoristili da o samom programu porazgovaramo sa Anom Milićević, kreatorom programa, odnosno nekim ko je dizajnirao i postavio čitavu metodologiju StartIN programa koja ima za cilj da sve učesnike dovede do krajnjeg cilja – finalnog proizvoda  i predstavljanja pred investitorima!

Ti si jedan od kreatora StartIN programa i neko ko je proteklih meseci zajedno sa timom In Centra radio na njegovoj realizaciji. Šta možeš da nam kažeš o samom programu, odnosno kome je on namenjen i šta je najbolje što će ovaj program doneti učesnicima?

– Svi učesnici, odlučni da menjaju i da se menjaju, dobiće usmerenje, smernice, preporuke, povratnu informaciju, saznanje i ništa manje važno, vreme.  Sve neophodno da se tim posvećeno bavi svojim poslovnim poduhvatom, svojom idejom,  kroz brižljivo vođeno, a ipak samostalno odlučivanje o svakom koraku daljeg progresa ili pak dubljih promena. Vrlo konkretno saznanje kako da sami učite, ispitujete, testirate uz razumevanje zašto je nešto potrebno da promenite, dokažete ili odbacite. Odgovorno kreirate svoj put. Rizik je neizbežan, konkurencija sveprisutna, a podrška dostupna.

Budući da si se ti najviše bavila osmišljavanjem i dizajniranjem metodologije na kojoj se StartIN program bazira, po čemu je ova metodologija specifična i šta je razlikuje od postojećih?

– Praktične radionice na nedeljnom nivou, izrada zadataka, stalne pripreme za narednu sesiju doprinose da tim ostane fokusiran, prati svoj progres, uspostavlja i ostvaruje očekivanja. Posebni momenti u programu su takozvani „Pregledi“, odnosno testiranje progresa timova. Timovi u predstavljaju svoja rešenja predavačima, gostujućim ekspertima i „slučajnim gostima“ programa. Očekuje ih realna, objektivna ocena, „pravi udarac“ kao i pregršt korisnih uputa od eksperata koji su prošli trnovit startup put, „pali i ustali“, ali i onih sa druge strane, koji su finansirali ili pak odustali od toga da podrže neki startup. Ovi pregledi su praktično simulacije sudara na realnom tržištu. Znate li nekog koga ste rešili muka ili koje spreman da plati baš za vaše rešenje?

StartIN program je zasnovan na “korak po korak” razvoju biznisa prateći proces od ideje do lansiranja proizvoda. Koji su to koraci i koliko je zapravo važno imati upravo takav pristup kada se razvija startap?

– Ne postoji univerzalan način razvijanja ideje, startapa i biznisa. Postoji set poželjnih i preporučljivih znanja i vrednosti koje treba usvojiti  a implementacija naučenog ovisi od svakoga pojedinačno. Personalna transformacija pre svega.

Sigurno znamo da učesnike programa očekuje tri meseca intenzivnog rada, mnogo posvećenosti i novih iskustava. Šta bi ti kao kreator programa poručila svima koji planiraju da se prijave za StartIN program?

– U preduzetništvu se ne treba oprobati, moraš se sa strašću odlučno upustiti.  Prati svoju strast i istraj!

Ukoliko misliš da je StartIN pravi program za tebe i tvoj tim, još uvek imaš vremena da se prijaviš i dobiješ priliku da kroz tri meseca intenzivnog rada korak po korak razviješ svoj tehnološki startap.
Čekamo te!

 

Scroll to top