Biznis dostave – Šta nose biciklisti u velikim torbama?

Biznis dostave – Šta nose biciklisti u velikim torbama?

Kada ste išli ranije u kupovinu, pre celokupne korona situacije, verovatno ste zaboravljali ključeve od kola u stanu, ili ceger kako biste makar malo doprineli očuvanju životne sredine. Možda biste zaboravili spisak za kupovinu i onda napamet pokušavali da se setite šta ste sve zapisali. A sada verovatno zaboravljate masku, po koju morate da se vratite kako biste kupovinu mogli da obavite. Da li smo upravu?

Ono što je velika promena u Srbiji jeste pojava i ekspanzija aplikacija za dostavu. Te tako možete ulicom sresti kurire, dostavljače na biciklama, motorima ili u automobilima, u vidno obeležinim bojama. A možda ste baš pre neki dan proćaskali sa nekim od dostavljača nakon donete porudžbine.

Tržište dostave danas

Na svetskom nivou, tržište dostave hrane trenutno vredi oko 83 milijarde eura. I ovaj vid kupovine je već zaživeo u većini zemalja zbog svoje praktičnosti i uštede vremena. Za sada je još uvek preovlađujuć vid dostave tradicionalni, ali sve većim brojem agregatora koji postaju sve popularniji u Srbiji, verovatno će ove platforme preuzeti preovlađujuću ulogu.

Aktuelni vidovi dostave

Kada ste poslednji put naručivali hranu, da li ste to činili preko aplikacije kao što je Donesi.com, Glovo, Wolt, CarGo Butler ili ste to činili pozivom restorana na telefon i čekali da njihovi dostavljači stignu na vašu adresu? Ako ste se odlučili za tradicionalniji način, verovatno vama na prvi pogled brži način, prevarili ste se. Jer pomoću takozvanih agregatora kao što su gore pomenute aplikacije pored jasne komunikacije tokom poručivanja, možete pratiti vašu porudžbinu. Takođe, možete vršiti izbor između različitih menija, poredići cene, same obroke i njihov sastav.

Ponašanje i potrebe kupaca

Korisnici platformi za dostavu imaju malo drugačija očekivanja nego tradicionalni kupci. Prema nekim istraživanjima ovo su neke od najbitnijih stavki:

  • Vezanost za platformu: Interfejs platformi za dostavu je kreiran tako da poboljšava i čuva podatke o porudžbinama korisnika. Na taj način se čini personalizacija i kreira bolji doživljaj za samog korisnika aplikacije. Usled toga, 80% korisnika veoma retko ili nikad ne pređe na drugu platformu, te važi pravilo da ko prvi dođe do potencijalnih korisnika on će ih verovatno i zadržati.
  • Vreme: brzina dostave je jedna od najvećih vrednosti za kupčevu satisfakciju i optimalno vreme za čekanje ne sme biti preko sat vremena.
  • Obroci kod kuće: prema istraživanjima, 82% porudžbina su upućena na kućnu adresu, dok je 18% bilo vezano za posao.
  • Porudžbine vikendom: najveći skok u porudžbinama je zabeležen petkom, subotom i nedeljom. Razlog je jednostavan. Svako želi vikendom da odmori, a to znači odmor i od kuhinje.

Ekspanzija biznisa dostave

Ono što je ovom vidu poslovanja pogodovalo je pandemija, usled straha. Te su oni malo konzervativniji potrošači ipak prešli na onlline kupovinu. Oni koji su pak već obavljali online kupovine, samo su te kupovine obavljali češće. U Srbiji je tako zabeležen rast kupovine hrane preko interneta za 200%, odeće za 100% i tehničkih uređaja i opreme za 50%.

Buduća predviđanja

Kako internet i digitalizacija konstatntno donose novine i promene u svakodnevnom ponašanju prilikom kupovine i samog života, mogu se očekivati postepene alli vremenom velike promene u kupovini i konzumaciji.

Neka od predviđanja su da će se u budućnosti dodatno povećati poručivanje putem interneta, usled dinamičnog stila života, što će proizvesti efekat zatvaranja radnji i restorana ali povećati vreme provedeno kod kuće i u krugu porodice. Na ovaj način će doći do uštede u troškovima kompanija i povećanja kvaliteta usluge i proizvoda.

Dakle, šta nose biciklisti u velikim torbama? Najčešće hranu, ali pored toga sve ono što vam je potrebno, a možete poručiti preko neke od platformi.

A koje je vaše mišljenje, i da li kupujete i naručujete putem interneta? Pišite nam.

Do sledećeg bloga pratite nas na društvenim mrežama.

1 Comment

  1. Vlada04.12.2020.

    Odličan blog!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to top