Čemu služe najpopularniji programski jezici?

Bilo da se bavite programiranjem ili nekom delatnošću koja je potpuno odvojena od ove branše, poznavanje programskih jezika će vam otvoriti mnoga vrata i pružiti mogućnost da poboljšate svoje poslovanje.

Piši kod da te ceo svet razume

Višestruka je korist usvajanja opštih znanja iz programiranja. Omogućava vam se da bolje procenite svoje poslovne potrebe, brže i efikasnije rešavate probleme i izazove, da bolje procenite novozaposlene ili da se bolje sporazumevate sa kolegama inženjerima (Ruby nije dragi kamen).

Dakle, šta je potrebno da znate?
Krenimo sa listom od 7 jezika koje programeri najčešće koriste:

Java

Napravljen 1991. godine kao programski jezik za pametnu televiziju, programski jezik “Java” kompanije Oracle najpopularniji je programski jezik na svetu. Koristi se za izgradnju server aplikacija za video igre i mobilne aplikacije. Ujedno i kamen temeljac za razvoj Android aplikacija, što ga čini miljenikom velikog broja programera.

C

Ovaj programski jezik nastao je davne 1978. godine, kao naslednik jezika, pogađate – B. C se najčešće koristi za pisanje grafičkih programa, softvera za obradu teksta, kreiranje baza podataka i još mnogo drugih aplikacija i dodataka. C nudi programerima veliku slobodu, kao i mnogo izazova u debug-ovanju (pronalaženju grešaka), zahvaljujući pokazivačima (pointerima) i efikasnim metodama za upravljanje memorijom.
Najveći nedostatak se ogleda u tome što je za kreiranje brzih programa potrebno utrošiti mnogo vremena na programiranje. Služi uglavnom za sistemsko programiranje.

Python

Programski jezik Python nastao je početkom devedesetih godina prošlog veka. Python je tako osmišljen da ga mogu koristiti i ljudi koji praktično tek ulaze u svet programiranja.
Vrlo je čitljiv i lagan za upotrebu, a dobra stvar je i to što postoji mnoštvo objašnjenja, odnosno uputstava (tutorijala) gde piše skoro sve o njegovoj primeni. Koliko je dobar jezik, govori činjenica da ga koriste neke od najvećih Internet kompanija na svetu kao što su YouTube, Pinterest, Mozilla, Dropbox, pa i Google u slučaju pretraživanja. Verovali ili ne, Python je jedan od najkorisnijih jezika i u NASI, a takođe ga koristi Njujorška trgovačka berza kao transakcioni sistem kroz Web-based aplikacije.

 PHP

Razvijen 1994.godine, dizajniran je tako da se može umetati u html kôd, radi izrade dinamičkih web stranica ili njihovo ažuriranje pomoću baza podataka. PHP zajedno sa bazama podataka kao što je MySQL predstavlja esencijalni alat za izgradnju web aplikacija. Pruža veliku moć i predstavlja samo srce ogromnih sajtova kao što su WordPress i Facebook. Svaki ambiciozniji programer bi trebalo da “tečno govori” PHP.

 SQL

Nastao davne 1974. godine, SQL je jezik za upravljanje podacima. Služi za kreiranje upita (queries) u bazama podataka. Koristeći SQL možete veoma lako i brzo da pretražite i izdvojite informacije iz velikih i kompleksnih baza podataka. Svaka aplikacija ima back-end bazu podataka, a SQL pomaže da stupite u interakciju sa onim “najslađim” podacima.

JavaScript

Verovali ili ne, ovaj programski jezik nema nikakve veze sa Javom, već je razvijen u cilju kreiranja dinamičkih html stranica na klijentskoj strani. Jednostavno rečeno, JavaScript omogućava programerima da na svoje sajtove ili u aplikacije ubacuju elemente multimedijalnih sadržaja i animiranih komponenti.

 Ruby

Ovaj jezik je nastao pre 24 godine, a programeri ga, baš kao i Python, vole zato što se veoma lako čita. Moto ovog programskog jezika: “Programerov najbolji prijatelj”. Koristi se za pravljenje aplikacija, ali samo onih sa otvorenim kodom (nekompajliranih).

Scroll to top