Digitalni marketing u Srbiji 2021.

Digitalni marketing u Srbiji 2021.

Digitalni marketing je oblast koja se konstantno razvija kako u svetu tako i u Srbiji. Stručnjaci uvek traže nove načine da privuku kupce svojim kreativnim sadržajem na društvenim mrežama. Ključna stvar za dobro poslovanje jeste da idete u skladu sa novim trendovima i strategijama koje se brzo menjaju i neprestano razvijaju.

U nastavku vam predstavljamo neophodne statističke uvide u korišćenje digitalnih mreža u Srbiji kako biste imali jasniju sliku o tome koliko digitalni marketing može unaprediti vaše poslovanje.

U Srbiji je u januaru 2021. godine zabeleženo 6.89 miliona korisnika internet mreže. Taj broj se u Srbiji povećao za 321. hiljadu (+4.9%) između 2020. i 2021. godine.

Broj korisnika u Srbiji koji koriste društvene mreže raste iz dana u dan. To je jedan od indikatora gde Srbija ni malo ne zaostaje za Evropom. Broj ljudi u Srbiji koji koriste društvene mreže u januaru je iznosio 4.6 miliona. Taj broj se povećao u 2021. u odnosu na 2020. godinu za 350 hiljada (+8.1%). Podaci govore da čak 52% populacije u Srbiji koristi društvene mreže. Oko 75% korisnika mrežama pristupa preko mobilnog telefona, dok ostatak pristupa preko mobilnog telefona i računara.

Prosečan broj korisnika u Srbiji mesečno lajkuje 17 postova na Facebook-u i napravi tri komentara, dok u isto vreme klikne na 25 reklama. Zanimljiv podatak jeste i da manje od četvrtine korisnika kupuje i plaća karticom.

Zvanična cifra koja je potrošena na digitalno oglašavanje u 2020. godini iznosi 65.79 miliona dolara što je za 6,2% više u odnosu na prethodnu godinu.
Od toga je potrošeno:

• 9.89 miliona oglašavanje preko Google-a
• 22.54 miliona na oglašavanje preko društvenih mreža
• 14.05 miliona na baner reklame
• 10.9 miliona na video reklame i
• 8.41 miliona na oglašavanje preko portala

Iz ovoga vidimo da su reklame na društvenim mrežama po svojoj ukupnoj vrednosti na prvom mestu, po čemu možemo primetiti da su globalni trendovi stigli i na naše tržište.

Naši građani sve više prihvataju korišćenje novih tehnologija, ali još uvek postoji odbojnost prema online plaćanju. Digitalni marketing predstavlja veoma važnu oblast za sve ljude koji se bave marketingom budući da je više od pola stanovništva Srbije prisutno na društvenim mrežama. Ukoliko tražite način kako da poboljšate sopstveni biznis i promovišete ga na internetu, prijavite se za naš online kurs Digital Marketing Pro. Na ovom kursu ćete steći upotrebljiva znanja i dobiti konkretne informacije, detaljna uputstva i praktične primere, kako biste zaista razumeli svaki od segmenata digitalnog marketinga i sutradan mogli da to stečeno znanje primenite.

Izvor: https://datareportal.com/

Scroll to top