Željko Ilić: „StartIN programom želimo da ojačamo startap ekosistem Srbije“

Šest meseci napornog rada rezultiralo je kreiranjem i realizacijom StartIN startap programa! U okviru ovog programa uspeli smo da okupimo neke od najvećih i najistaknutijih stručnjaka iz domaćeg startap ekosistema i da zajedno sa njima dizajniramo jednu potpunu novu metodologiju koja za cilj ima da pruži podršku startapima u ranoj fazi razvoja dodeljivanjem individualnog mentora i predavača iz različitih industrija svakom timu.

StartIN startap program zvanično počinje 16. septembra kada će pet timova dobiti priliku da kroz tri meseca intenzivnog rada svoju startap ideju pretvori u proizvod koji je spreman za izlazak na tržište. Koliko je bilo zahtevno kreirati ovakav program, po čemu se StartIN  program razlikuje od postojećih programa, kakva iskustva će učesnici steći i šta će sve naučiti u programu, pitali smo našeg generalnog direktora i suosnivača Željka Ilića:

Šta je bio glavni motiv za kreiranje i realizaciju StartIN startap programa?

– In Cetar hab već pet godina uspešno posluje na lokalnom tržištu i svojim radom podržao je same početke razvoja preduzetničke zajednice u Srbiji. Danas In Centar oko sebe ima okupljenu kvalitetnu zajednicu uspešnih, ali i budućih preduzetnika i svojim uslugama spreman je da odgovori na sve potrebe i izazove koje vođenje sopstvenog biznisa nosi sa sobom.

Radeći intenzivno sa onima koji su na samom početku ovog puta, shvatili smo da na tržištu postoji puno prostora za kreiranje jednog sveobuhvatnog i metodološkog mentorskog programa. U narednom periodu In Centar će svoje poslovanje usmeriti ka razvoju programskih aktivnosti koje će jačati lokalni startap ekosistem i omogućiti da isti bude konkurentniji na globalnom tržištu.

Po čemu se StartIN program razlikuje od postojećih programa na domaćem tržištu?

– StartIN startap program predstavlja jedan metodološki pristup razvoju biznisa kreiran na osnovu realnih potreba tržišta i praktičnog iskustva eksperata i mentora uključenih u kreiranje i realizaciju samog programa.

Glavni akcenat programa stavili smo na sledeće segmente:

  • Metodološki i vođen proces razvoja biznisa – In Centar razvio je kompletan program zasnovan na Lean metodologiji koji će startap timovima omogućiti vođen razvojni proces od poslovne ideje do proizvoda spremnog za izlazak na tržište.
  • Individualan rad sa mentorima – svakom od timova biće dodeljen jedan mentor koji će pratiti njihov celokupan razvojni proces i sa njima raditi na individualnom od početka do samog kraja programa.
  • Razvoj mekih veština – pored rada na razvoju biznisa, timovi će imati priliku da rade na razvoju veština komunikacije i javnog nastupa, kako bi na što bolji način svoju ideju predstavili na završnom događaju pred investitorima.

Šta je po tvom mišljenju najveći benefit ovog programa i šta je dugoročna vizija kada je StartIN program u pitanju?

– Glavni benefit ovog programa je to što će kroz učešće na ovom programu startap timovi kroz vođeni proces, kontinuirano usmeravanje od strane mentora i predavača i praktičan rad i interakciju sa najvećim ekspertima iz domaće zajednice koji će polaznicima prenositi svoja iskustva razvoja biznisa, polaznici imati priliku da usvoje novi način razmišljanja i model razvoja biznisa koji će moći da implementiraju na sve biznis ideje koje budu razvijali u budućnosti.

Dugoročna vizija ovog programa je da svakom novom generacijom polaznika jačamo startap ekosistem Srbije i da time povećamo konkurentnost na globalnoj startap sceni.

Budući da su u kreiranje samog programa, kao i u njegovu realizaciju uključeni neki od najvećih eksperata iz domaćeg startap ekosistema, koliko će oni po tvom mišljenju svojim iskustvom olakšati i pomoći učesnicima programa na njihovom putu razvoja biznisa?

– Ne postoji univerzalna formula za uspeh, ali uz ovakav program, kao i tim predavača i mentora taj put je svakako dosta izvesniji. Svaki razvojni put jednog biznisa je intenzivan i zahteva veliku posvećenost duži vremenski period, a postoje koraci i procesi koji mogu da se prelaze dosta brže ukoliko radite sa nekim ko iza sebe ima bogato iskustvo.

Od učesnika programa se očekuje potpuna posvećenost, budući da StartIN program podrazumeva tri meseca intenzivnog rada kroz sesije sa mentorima, ali i predavačima i različitih industrija. Šta je po tvom mišljenju ključno da timovi imaju na umu kada se prijavljuju?

– Timovi moraju da budu svesni toga da oni u program prvenstveno ulaze zbog sebe i budućnosti svog biznisa, a da njihov uspeh zavisi samo od toga koliko će oni truda i posvećenosti uložiti u sam program. Program je tu samo da im obezbedi sve potrebne resurse za uspeh, a na njima je u kojoj meri i na koji način će oni to iskoristiti.

StartIN startap program je otvoren za sve industrije, odnosno startap ideje koje se baziraju na razvoju nekog tehnološkog rešenja. Kakva su tvoja očekivanja kada govorimo o timovima koji će učestvovati u programu?

– In Centar Hab je u proteklih 5 godina poslovanja imao priliku da se kroz konsultacije, radionice, meetup-e organizovane unutar haba susretne sa velikim brojem tehnoloških startapa koji imaju potencijal, ali nisu krenuli u dalji razvoj usled nedostatka resursa i mentorske podrške. Moja očekivanja su da ćemo imati priliku da se susretnemo sa idejama iz različitih industrija i da ćemo imati timove koji sa svojim idejama imaju potencijal da budu konkurentni na svetskom tržištu. Pored toga, nadam se da ćemo imati priliku da vidimo i timove koji su visokomotivisani i koji su spremni na 3 meseca intenzivnog rada kako bi došli do svog cilja.

Pet izabranih timova će imati priliku da razvije svoj startap kroz StartIN program. Budući da će se vršiti selekcija prijavljenih timova, koji su glavni kriterijumi, kao i šta je važno da jedan tim u samom startu pokaže kako bi dobio svoje mesto u ovom programu?

– Spremnost da uči, motivaciju da istraje i želju da ide daleko van okvira lokalnog tržišta.

Svaki tim će po završetku ovog tromesečnog programa imati definisanu ideju, razvijen MVP, „go to market“ strategiju, kao i „pitch deck“. Koliko je to zapravo značajno za jedan mladi tim uz pretpostavku da bi kroz „samostalan razvoj“ za to bilo potrebno daleko više vremena? Da li možemo da kažemo da će ih ovaj program poštedeti potencijalnih grešaka i padova, kao i da će im ubrzati proces razvoja?

– Pored toga što će im omogućiti brži proces razvoja, ovaj program će omogućiti da usvoje novi način razmišljanja i nauče kako na najbolji način da koriste resurse i prilike kako bi došli do svog cilja. Biće grešaka i padova, ali će nakon njih ići i lekcija i proces učenja. Ovaj program timove će naučiti kako da se nose sa nepredvidivim situacijama koje svaki startap nosi sa sobom, kako da prepoznaju i iskoriste prilike, kako da iz svake greške nešto nauče i kako da ovu metodologiju kasnije primene i na svaki drugi biznis koji budu razvijali.

Svedoci smo toga da se startap scena u Srbiji iz dana u dan razvija, kao i da je sve više mladih sa sjajnim idejama i rešenjima. Šta bi im ti poručio i koji savet bi dao svima koji su tek na početku svog „startap putovanja“?

– Moj savet svim mladih ljudima koji žele da razviju svoj tehnološki startap da je od samog starta taj proces prođu kroz jedan metodološki mentorski pristup kako bi kasnije mogli da se fokusiraju na razvoj svog biznisa i kako se ne bi vraćali korak u nazad već malim koracima koračali napred ka svom cilju.

Ukoliko i ti imaš ideju i okupljen tim, ne propusti priliku da se prijaviš za StartIN startap program i razviješ svoj tehnološki startap radeći sa uspešnim startaperima i preduzetnicima.

Prijavi se!

 

Scroll to top