Kako doći do startap ideja u digitalnoj eri?

 „Tvoja ideja ne mora da bude potpuno originalna, samo bolja od onoga što već postoji“

Svaki ambiciozni preduzetnik ima isti cilj – da njegova startap ideja postane sledeća velika stvar. Možda je teško zamisliti, ali Stiv Džobs i Mark Zakerberg su jednom bili u istoj poziciji kao i većina vlasnika biznisa.

Startap ideji treba da pristupiš sa istom predanošću kao i bilo kom drugom poslovnom zadatku. Ona ti verovatno neće doći tek tako usred noći ili dok stojiš u redu u supermarketu. Generisanje ideje zahteva organizaciju, istraživanje i planiranje, a evo kako da počneš:

Odakle dolaze najbolje startap ideje?

Jedna od prednosti tehnologije u digitalnoj eri jeste njena fokusiranost na pojednostavljenje života. Internet zauzima centralnu ulogu u tome da pomogne svojim korisnicima da zadovolje svoje potrebe bez obzira na to da li su one male ili velike. Upravo to može da bude tvoj najveći izvor inspiracije. Počni tako što ćeš čitati o uspešnim startap idejama. Mnogi preduzetnici dele svoje priče, nude taktičke savete koje startapi mogu da iskoriste za generisanje sopstvenih ideja. Obrati pažnju šta je to što je dalo rezultate, a šta nije.

Najbolje ideje potiču iz uočavanja problema: Za Stiv Džobsa i Stiva Voznijaka glavni problem je bio skup računar. Oni su uočili tu prazninu i razvili Apple I, potom II i tako dalje. Danas je za preduzetnike brainstorming ciljana vežba koja zahteva isto toliko kreativnosti koliko i sam koncept.

Fokusiraj se na trendove u oblastima koje te zanimaju: Kao potencijalni vlasnik startapa, verovatno si razvio nišu koja je zasnovana na tvom prethodnom iskustvu i budućim potencijalima, ili oboje. Odvoji vreme da naučiš i koje su prednosti i mane određene niše dok paralelno razvijaš svoju strast.

Gradi svoju poslovnu mrežu: Razmisli kada si poslednji put bio na sastanku čiji je cilj bio generisanje ideja. Da su svi došli sa pripremljenim idejama, verovatno biste otišli sa najmanje jednom prilikom koja obećava održivost. Poseti što više događaja na kojima možeš da proširiš mrežu svojim poslovnih kontakata. Što više pričaš sa preduzetnicima koji razmišljaju kao i ti, više ćeš naučiti o njihovim bolnim tačkama. Velika je verovatnoća takođe da ćeš pronaći i potencijalnog partnera koji će se zajedno sa tobom upustiti u startap avanturu.

 

Kako da postaviš sebi prava pitanja?

Ponekad pokretanje startapa podrazumeva i preuzimanje rizika. Ali postoje pitanja koja mogu da te pripreme i da ti pomognu da vidiš da li tvoja ideja ima ono što je potrebno da bi ostvario rezultat na tržištu.

Koje su tvoje veštine? Da li si dobar u prodaji i marketingu? Da li znaš dobro da pišeš? Ako je tako, razmisli da počneš da radiš „sa strane“ i svojim konsultantskim uslugama pomažeš drugim startapima u njihovim marketinškim aktivnostima. Razmisli i o tome da možeš da se povežeš sa drugim relevantnim preduzetnicima. Takođe razmisli i o pokretanju bloga ili razvoju web sajta kako bi prezentovao svoje marketinške veštine.

Šta ljudima nedostaje? Bilo da se radi o privatnom ili poslovnom životu, ovo je jedna od najvažnijih stvari koju treba da razmotriš u vezi sa tvojom novom idejom. Iako možda misliš da tvoja ideja ima veliki potencijal, da li je to nešto ljudima zaista potrebno? Razmisli o nedostacima koje uočavaš u svakodnevnom životu. Ako imaš iskustvo u radu u nekoj specifičnoj oblasti, koji alat ili usluga bi ti olakšali život?

Koju uslugu mala kompanija može da ponudi u odnosu na velikog korporativnog konkurenta? Mali biznisi su prilično uspešni u izgradnji odnosa sa svojim klijentima. Lični kontakt može da napravi veliku razliku, naročito kada radiš u lokalnoj zajednici.

Razmisli o pitanjima koji investitori mogu da ti postave ako tvoja startap ideja dođe do tog nivoa. Šta je to što izdvaja tvoju ideju? Da li imaš plan za rast? Kakvu vrstu pomoći tražiš? Ukoliko o ovome budeš razmišljao na vreme, može ti pomoći da utvrdiš da li tvoja ideja ima potencijal.

Najbolje startap ideje su jednostavne

Bilo da tražiš ideju koja će biti tvoj full-time posao ili nešto što ćeš raditi sa strane, najbolje je da počneš malim koracima. Razmisli o oblastima u tvom životu gde bi mogao da popuniš neku prazninu.

Iako izgleda kao izazov, startap ideja je samo prvi deo veoma dugačke jednačine. Pokušaj da se ta ideja pretvori u realnost je nešto gde mnogi preduzetnici nailaze na prepreke. Seti se samo koliko naizgled uspešnih startapa ne uspeva da dobije finansiranje u popularnim emisijama poput Shark Tank-a. U velikom broju slučajeva, ti biznisi su već daleko od faze „ideje“.

Surova realnost je da devet od deset startapa propadne. Međutim daj sebi vremena da razradiš što više ideja što će ti pomoći da isfiltriraš one koje imaju potencijal da se pretvore u stvaran biznis i one koje je bolje odmah eliminisati.

Tekst je preuzet sa sajta časopisa Entrepreneur, originalan tekst možete pronaći ovde

Ukoliko već imaš ideju ili radiš na generisanju svoje ideje, prijavi se za StartIN startap program na kome će kroz tri meseca intenzivnog rada i mentorskog vođenja svoju ideju pretvoriti u biznis!

 

Scroll to top