rad na tabletu

Kakva je uloga digitalnog marketinga u savremenom poslovanju?

Digitalni marketing je danas neizostavni deo poslovanja u celom svetu, njegova uloga u poslu značajno  utiče i na celokupan rezultat. Bez primene ili upotrebe taktika i veština digitalnog marketinga  vrlo brzo gubite konkurentnost i vidljivost na tržištu. Jednostavno, danas je sve na internetu i dostupno na nekoliko klikova, tako da ako niste tamo kao i da ne postojite.

Ako obavljate bilo koji posao danas, morate i treba da koristite digitalni marketing, kao i da iskoristite sve prednosti koje pruža. Da, digitalni marketing definitivno daje dodatnu vrednost svakom poslu na dosta različitih načina. U zavisnosti od toga šta želite da postignete kao cilj, možete da predstavite sebe i svoj brend, da izgradite zajednicu i ostvarujete neposredan odnos sa njom, ili da se bavite prodajom. I još mnogo toga.

Društvene mreže poput Facebook-a, Tvitter-a, Instagram-a i druge su prva asocijacija na digitalni marketing. Ipak, to je dosta šira oblast koja se ne završava samo na njima jer nudi i brojne druge mogućnosti. Iz tog razloga morate uvek da budete u korak sa novim tehnologijama, kao i da se edukujete i da unapređujete svoje veštine na ovom polju.

Kako digitalni marketing dodaje vrednost poslovanju?

Prva stvar od koje treba da krenete, digitalni marketing nije omogućio prednost samo vama jer možete da predstavite svoj proizvod ili uslugu široj zajednici. On je omogućio tu istu prednost svima kojima je potrebno to što vi možete da ponudite, kao rešenje koje njima treba. I to vrlo lako i jednostavno, bez potrebe za velikim istraživanjem kao što je nekad bio slučaj.

Foto: Pexels

Dakle, vašim potencijalnim kupcima štedite vreme, a olakšavate im izbor ponudom pravih informacija i u pravom trenutku. To ujedno znači da i vi optimizujete svoje poslovanje, i da ostvarujete dobit za manje vremena. Naravno zahteva i da uložite adekvatan napor i resurse, da biste ostvarili sve ove ciljeve neophodno je da budete u korak sa inovacijama iz sveta digitalnog marketinga i da ih primenjujete.

Verovatno ste već shvatili da privlačenje pažnje ljudi nije jednostavan zadatak, a posebno da im zadržite pažnju. Znači da morate da budete kreativni, inovativni, da pažljivo slušate koje su to potrebe vaših kupaca. Ovo je takođe jedna od ključnih vrednosti, budući da vam ni jedan medij neće omogućiti tu količinu slobode i prostora, a za manji utrošak sredstava, kao što su digitalni mediji.

Prednosti digitalnog marketinga za poslovanje

Digitalni marketing i društvene mreže imaju direktnu korelaciju, veza između njih je neraskidiva. Da biste postigli maksimalnu produktivnost i performanse u svom poslu, iskoristite digitalni marketing putem društvenih mreža što efikasnije.

Mogućnosti su brojne, od vođenja profila na društvenim mrežama, kreiranja grupa i zajednica, pa do vođenja i uređivanja blogova i video kanala, koji su inače najinteresantniji.

Navedene su samo neke od mogućnosti koje možete da iskoristite putem ovog kanala, sa ciljem da predstavite sebe, svoj proizvod ili uslugu. Ne morate da koristite samo i isključivo u ove svrhe,  jer možete isto tako da delite znanje ili svoja iskustva, ukoliko recimo putujete svetom, a da zapise sa putovanja pretvorite u svoj hobi ili dosta više od toga, ukoliko to radite na pravi način.

Ako govorimo o digitalnom marketingu i o prednostima koje donosi, neke od navedenih bi u svakom slučaju bile ključne:

 • Konkurentnost za mali biznis i preduzetnike;
 • Viša stopa konverzije;
 • Poboljšana korisnička podrška;
 • Direktna interakcija sa korisnicima;
 • Veća vidljivost brenda, proizvoda ili usluga;
 • Veći povrat ulaganja (ROI);
 • Ostvarivanje većeg profita.

Investicija, a ne trošak

Često se na ulaganje u marketing gleda kao na trošak umesto kao na investiciju, što inače treba da bude. Naravno, ulaganje jeste neophodno jer bez njega nema ni dobiti, ali iz svega do sada rečenog smo videli da je ovo kanal komunikacije koji zahteva najmanji utrošak sredstava, a donosi najveći profit u najkraćem vremenskom roku.

Foto: Pexels

U čemu je trik? Neophodne su i veštine kako biste mogli da ostvarite sve ove ciljeve, a da nastup na društvenim mrežama i drugim kanalima ne bude samo vaš hobi, već ozbiljan posao. Da biste to ostvarili potrebno je da radite na unapređenju svojih znanja i veština, da budete u toku sa tehnologijama koje se vrtoglavo razvijaju i da učite od najboljih eksperata u svom poslu.

Odlična prilika za to je kurs Digital Marketing Mix koji 26.marta otvara vrata za upis svoje druge generacije. Ako želite da steknete upotrebljiva znanja i da dobijete konkretne informacije, korisna uputstva i praktične primere kako da primenite stečeno znanje, ovaj kurs je pravo mesto za vas.

Bilo da želite da ovladate dobrim osnovama, ili već radite digital a želite da unapredite tehnike, kurs je savršeno mesto da sva svoja znanja u kratkom roku pretvorite u poslovnu prednost.

Scroll to top

  Vaše ime i prezime *

  Vaša e-pošta *

  Ime kompanije

  Broj telefona

  Upit: