Najčešći načini finansiranja startapa – Kako doći do zdravog kapitala?

Startape, posebno fokusirane na tehnološka rešenja, uglavnom prati eksponencijalni rast. To znači da takav startap ima stalnu potrebu da ulaže u akviziciju novih kupaca i korisnika, da se širi unutar, ali i van granica Srbije. Da bi se dostigao rast na većim tržištima, potrebno je, sem ogromno inicijative, spremnost da se ulože određena finansijska sredstva.

Međutim, kako startapi u našoj zemlji zapravo dolaze do novca i investiraju u dalji razvoj poslovanja? Na Ekonomskom fakultetu su nas prvog dana naučili da „nema besplatnog ručka“ , te ne ostaje da se ne zapitamo koja je „cena“ novca koji dobijaju kao investiciju. U nastavku teksta pogledajte na koje načine možete doći do neophodnog novca za finansiranje vašeg startapa:

  1. Sopstvena finansijska sredstva

Prema svetskim statistikama, čak 77% startapa ulaže iz “sopstvenog džepa“. Ukoliko su porodica ili prijatelji u mogućnosti da nam pomognu, u najvećem broju slučajeva se radi o beskamatnim pozajmicama. Ovaj vid pomoći koristi čak 16% startapa.

Najveća prednost ovog načina finansiranja je da ste u svakom trenutku 100% svoj gazda, a nedostatak je taj da ćete uvek samostalno snositi sve rizike i trpeti potencijalne novčane gubitke. (Izvor: Small Biz Trends)

  1. Državne pozajmice – grantovi

Njih je najlakše dobiti i oni ciljaju kompanije koje imaju biznis plan. Firma mora biti registrovana, i to sa osnivačima koji imaju prebivalište te zemlje. U poslovnom planu mora stajati zapošljavanje novog kadra.

Jedan od primera grantova je Program državne podrške IT sektoru iz 2013. godine. Startapima se tim Programom obezbedilo 25.000 evra bespovratnih sredstava kako bi dobili pristup početnom (seed) kapitalu za razvoj proizvoda i biznisa. Finansiranje se vršilo po principu refundacije opravdanih troškova (oprema, obuka, plate itd), dok je primalac sredstava imao obavezu da barem 12 meseci po isplati celokupnog odobrenog iznosa, obavlja poslovnu delatnost u preduzeću registrovanom u RS (Izvor: StartIt)

Novost je to da je država nedavno odobrila poreski kredit od 30% za kompanije koje odluče da investiraju u startape, sa ciljem kreiranja podsticajnog okruženja. Međutim, i dalje nije definisano na koji način će ova procedura biti sprovedena.

  1. “Anđeli” investitori

Ukoliko uspete da nađete investitora koji je spreman da da novac za vašu ideju i nalazite se u srednjoj fazi rasta, pripremite se na to da će investitor postati suvlasnik vaše firme. Ukratko – koliko procentualno novca daje, toliko će udela dobiti.

Iako snosite manji rizik i ne morate više razmišljati kako ćete pribaviti novac, podrazumeva se da ćete do detalja morati da opravdate svaki dinar dobijen od investitora.

  1. Fondovi i VC fondovi

Kod fondova novac pretežno ulazi u kompaniju u zamenu za preferencijalne akcije. Novac dobijen od investicionih fondova ne morate da vraćate ukoliko ne prekršite ugovor koji ste sklopili sa njima.

Jedan od najpoznatijih fondova koji ulaže u startape je Fond za inovacionu delatnost. Ovaj fond je pre godinu dana dodelio 3 miliona evra bespovratnih sredstava za realizaciju 22 inovativna domaća projekta. Bespovratna sredstva su odobrena za 13 inovativnih projekata (od ukupno 143 prijavljenih) u ukupnom iznosu od milion evra, a koja su namenjena timova u ranoj fazi.(Izvor: StartIt)

VC (venture capital) fondovi su fondovi rizičnog kapitala i ima ih oko 1600 u EU. Rizični kapital je zapravo novac za nova, mlada i/ili mala preduzeća i startape koji obično imaju nedovoljan pristup tržištima kapitala. On je veoma bitan oblik ulaganja jer podstiče preduzetništvo, posebno u visokotehnološkoj i drugim inovativnim industrijama. StartLabs, SouthCentral Ventures, 500 Startups, Ananda su primeri nekih od najpoznatijih VC fondova.

Statistika malih startap biznisa:
  • 33% malih svetskih biznisa počinje sa manje od 5.000 dolara, dok 58% počinje biznis sa manje od 25.000 dolara
  • 65% je priznalo da nisu sigurni da li imaju dovoljno novca za započinjanje biznisa
  • 82% biznisa propada zbog problema sa cash flow (Izvor: Small Biz Trends)
  • 40% malih biznisa je profitabilno, 30% je „na ivici“, dok 30% u kontinuitetu gubi novac

Ukoliko želite da osnujete i razvijete svoj startap biznis, potrudite se da svoje ideje realizujete uz pomoć tima koji ćete okupiti. Samo vi znate koji iznos novca je potreban za početak ili dalji razvoj ideje te se dobro raspitajte o svim mogućim načinima i uslovima finansiranja. Ako mislite da previše novca može sjajno uticati na vaše poslovne uspehe, razmislite dvaput. Paradoksalno ili ne, stopa smrtnosti startapova je veoma visoka za projekte koji dobijaju previše novca.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u radu sa preduzetnicima i startapima, došli smo do zaključka da startapi nedovoljno ili veoma malo znaju o tome kako bi i kada trebalo da se finansiraju. Najboljih 5 timova će na ovogodišnjem StartIN startap programu će, sem znanja iz ove oblasti, dobiti mogućnost da unaprede praktična znanja kao što su veštine upravljanja inovacijama i metodološki razvoj biznisa od ideje do izlazne strategije.

Ukoliko ste propustili da se prijaviti za StartIN program, očekujemo vaš tim i vas naredne godine!
Scroll to top