Paušalac: TOP 3 greške prilikom osnivanja 

Paušalac kao oblik preduzetništva predstavlja jednostavan i efikasan način oporezivanja preduzetničke delatnosti u Srbiji, dizajniran da olakša poreske obaveze i administrativni teret za male preduzetnike. Ovaj sistem omogućava preduzetnicima da plaćaju fiksni iznos poreza, nezavisno od stvarnog prihoda i rashoda, čineći finansijsko planiranje predvidljivijim. 

Iako osnivanje i vođenje paušalca u teoriji deluje jednostavno, često se dešavaju greške koje mogu dovesti do nepotrebnih finansijskih troškova, administrativnih komplikacija i pravnih problema. U ovom tekstu ćemo objasniti tri najčešće greške prilikom osnivanja paušalne agencije. 

PRVA GREŠKA: Nepotpuna ili neispravna dokumentacija

Jedna od najčešćih grešaka je podnošenje nepotpune ili neispravne dokumentacije prilikom registracije. 

Za registraciju osnivanja privrednog subjekta (preduzetnika), potrebno je priložiti popunjenu i potpisanu jedinstvenu registracionu prijavu (JRPPS), dokaz o identitetu preduzetnika (za domaće fizičko lice – fotokopija lične karte, a za stranca – fotokopija pasoša/strane lične karte, odnosno fotokopija lične karte, ako je izdata strancu), propisanu dokumentaciju (u originalu, overenom prepisu ili overenoj fotokopiji) i dokaz o uplati naknade za osnivanje propisane Odlukom o naknadama za poslove registracije i druge usluge koje pruža Agencija za privredne registre. 

Greške se najčešće prave prilikom popunjavanja jedinstvene registracione prijave. To može dovesti do odlaganja procesa registracije ili čak odbijanja zahteva.

DRUGA GREŠKA: Pogrešna klasifikacija delatnosti 

Važno je pažljivo odabrati šifru delatnosti koja najpreciznije opisuje prirodu poslovanja. Evo kako bi to izgledalo na jednom primeru.

Klijent želi da otvari frizerski salon i prodaje različite kozmetičke proizvode, drugih proizvođača. Njegova želja je da osnuje paušalca, kako bi konkurisao za umanjenje poreza 50% za sve novoosnovane paušalne agencije. 

Paušalno oporeziva šifra delatnosti koja odgovara ovom zahtevu je 9602 (delatnost frizerskih i kozmetičkih salona), i u okviru nje se navodi:

– pranje, podšišivanje i šišanje kose, pravljenje frizure, bojenje i blajhanje kose, uvijanje, ispravljanje i slične usluge za žene i muškarce 

– brijanje i potkresivanje brade 

– masažu lica, manikir, pedikir, šminkanje i dr. 

Kao što vidimo, ne obuhvata prodaju. Neko vas može savetovati da otvorite paušalca kako biste dobili umanjenje a odmah nakon registracije shvatite da vas je poreska evidentirala kao knjigaša. 

Kao što možemo videti, izbor pogrešne šifre delatnosti može imati značajne posledice.

TREĆA GREŠKA: Promene u zakonodavstvu 

Zakoni i propisi koji regulišu paušalno oporezivanje mogu se menjati. Institucije koje se bave pitanjima paušalaca neretko tokom godine uređuju ovu oblast donošenjem novih propisa. 

Ukoliko redovno ne pratite promene ili nemate partnere koji će to raditi umesto vas, možete se naći u situaciji da nesvesno prekršite neki od novih propisa, što može dovesti do plaćanja kazni, naknada ili čak i do privremene obustave poslovanja. 

Neinformisanost o aktuelnim zakonskim obavezama može značajno uticati na vaše poslovanje, stoga je ključno održavati se ažurnim ili angažovati stručne savetnike koji će pratiti ove promene za vas i savetovati vas kako da se uskladite sa novim regulativama.

 

Osnivanje i vođenje paušalca u Srbiji može biti privlačna opcija za mnoge preduzetnike zbog svoje jednostavnosti i efikasnosti. Međutim, uspeh u ovom obliku preduzetništva zahteva pažljivu pripremu, detaljno razumevanje relevantnih propisa i proaktivno upravljanje potencijalnim promenama u zakonodavstvu. 

Prepoznali smo potrebu za sveobuhvatnom podrškom i savetovanjem prilagođenim specifičnostima paušalnog oporezivanja i kreirali inovativni paket samo za paušalce.

Ukoliko ste zainteresovani za ovaj oblik preduzetništva u 2024. godini zakažite sastanak što pre. 

Scroll to top

    Vaše ime i prezime *

    Vaša e-pošta *

    Ime kompanije

    Broj telefona

    Upit: