Rešenje koje spaja studente sa biznis svetom – simulacija prakse tima EasyGo!

Kada je biznis u pitanju veoma često se dešava da u tu priču ulazite sa genijalnom idejom za koju mislite da će da napravi haos na tržištu. Ipak, brzo se ispostavi da tržište pokaže drugačije i to je jedan od razloga zbog čega mnogi startapovi propadaju. Upravo tome služi StartIn kao mentorski program, koji mladim startapovima pomaže da u najranijoj fazi izbegnu većinu ovakvih zamki.

 

Isto tako početna ideja može i mora da se neprestano menja i da prati zahteve tržišta, šta više i da se koncept izmeni u potpunosti, ukoliko je to potrebno. To je bio slučaj tokom ove generacije sa članovima tima EasyGo koji su imali ideju da naprave uređaj ili aplikaciju za lakšu kupovinu, gde skeniramo proizvode i na kasi samo platimo račun tim uređajem, ali su na vreme otkrili sve nedostatke.

 

Tada su ideju usmerili u drugom pravcu jer su shvatili šta bi im bile slabosti da realizuju prvobitnu zamisao. Odlučili su se da realizuju projekat u kome mogu da iskoriste sve svoje prednosti i potencijale, a budući da su studenti uzeli su kao problem rešavanje jednog od akutnih problema svakog studenta – nedostatak radne prakse.

 

Startap ideja tima EasyGo zasniva na simuliranju prakse između studenata i kompanija ili organizacija, mada se ne ograničava isključivo na njih. Može da uključuje i različite vidove interakcije studenata i poslovnog sveta, koji nije jedino simulacija. Šta je prethodilo nastanku ovog startapa i kako je izgledao proces njihovog dosadašnjeg razvoja pitali smo članove ovog mladog tima:

 

 

Šta vam je predstavljalo najveći izazova na putu da razvijete svoju startap ideju? 

Najveći izazov predstavlja orginalno rešenje kojim će se privući paznja studenata, a koje će u isto vreme donositi benefite firmama kao potencijalnim saradnicima. Dakle, ključ je pomiriti kreativnost i funkcionalnost da bi se na kraju dobio idealan tržišni proizvod.

 

Kako biste opisali rad u predselekcionom periodu i jeste li u jednom momentu pomislili da odustanete i šta vas je na to navelo?

Pre svega jedno prijatno iskustvo puno edukativnog sadržaja i razmene znanja. Posvećenost mentora bilaje na vrlo viskom nivou. Sa te strane smo veoma zadovoljni i može se reći da smo samim učešćem izvukli maksimum za dalji rad i razvoj.

 

Kako se program održavao u toku ispitnog roka, žao nam je sto nismo mogli maksimalno da se posvetimo realizaciji naše ideje. Ipak, nismo razmatrali odustajanje, to ni u jednom trenutku nije bila opcija, tako da smo ipak stigli do kraja.

 

Koliko će vaša ideja promeniti dosadašnji način poslovanja?

Potencijal naše poslednje ideje nije bio dovoljan, kako u pogledu inovativnosti, tako i u pogledu diferencijacije od konkurencije. Ipak, trudićemo se da i to dodatno unapredimo i da pronađemo svoj put do tržišta.

 

Članovi ovog tima stigli su do kraja programa u okviru druge generacije StartIn-a, tako da će sa ostalim timovima mentorima i predavačima iz programa pedstaviti razvojni put svoje ideje u proteklih mesec dana. Završni pitch će biti održan danas, 23. jula, online sesijom, kada će i tim EasyGo sumirati svoj projekat simulacije kroz program StartIn. Srećno EasyGo!

Scroll to top