Sam u kući 2020 – najbolji sadržaji za edukaciju i zanimaciju

Šta sve možeš da uradiš da popuniš vreme na najkvalitetniji način dok si u kućnoj izolaciji? Mnogi od vas baš i nisu tako sami, već imaju obaveze više nego ikad oko dece i porodičnih poslova. Drugima posao nije stao već punom parom rade od kuće. Da, svega toga smo svesni. Ipak, potrebno je naći vremena malo i za sebe i na neko vreme priuštiti sebi predah i opuštanje.

Kako to možete da uradite? Mogućnosti su zaista brojne – možete da čitate, da slušate ili gledate različite sadržaje, bilo da želite da nešto novo naučite ili da se malo zabavite. Ukoliko ipak ovakve slobodne aktivnosti morate da podelite i sa svojim najbližima, neka vas to ne brine jer ove preporuke nude odlične sadržaje, intresantne za sve generacije.

Šta vam to predlažemo? Lista predloga obuhvata odlične sesije sa konferencija, najbolje domaće podkaste, kao i domaće filmove, segment društvene odgovornosti, kao što je Lice ulice a ako ste ljubitelj klasične muzike pravi ugođaj prave specijalitete da u njima uživate. Ovo su naši predlozi.

TED Talks

Ukoliko želite da učite od vrhunskih profesionalaca i govornika, TEDx je pravo mesto koje trebate da posetite. Ovom prilikom dobijate virtuelnu turu koja može da traje satima a govori koji su dostupni pokrivaju najraznovrsnije teme i oblasti, počev od liderstva i motivacije, socijalnih veština i ličnog razvoja, učenja jezika i brojnih drugih.

Predlažemo vam da detaljnije upoznate TEDx kao i odlične sadržaje koje donosi putem linka, a mi posebno izdvajamo kao preporuku:

 1. Džoš Kaufman – Prvih 20 sati – kako uspešno naučiti bilo šta;
 2. Sid Efromovič – 5 tehnika da savladate bilo koji jezik;
 3. Ivan Džozef – Veština samopouzdanja.

Svi govori i sesije su na engleskom jeziku, ali veoma korisni i inspirativni, vredni svake pažnje.

Lista podkasta

Sa stranih reči prelazimo na domaće reči i dela, a ovde vam donosimo listu najboljih i najslušanijih domaćih podkasta. Sajt Podcast.rs nudi celokupan pregled domaće scene, sortirane po kategorijama odnosno temama kojima se bave. Ima ih za sve ukuse, a mi vam posebno preporučujemo:

 1. Ja, Peduzetnik Đorđa Petrovića – odličan izbor ukoliko se interesujete za preduzetništvo, naročito sada kada je svaka dobra ideja i sugestija dobro došla;
 2. Pojačalo Ivana Minića – odlične teme i sagovornici, odlične da edukuju preduzetnike kao i sve one koji žele da to postanu;
 3. Agelast Galeba Nikačevića – odličan izbor ukoliko ste ljubitelj kulture i umetnosti, i ukoliko uživate u inspirativnim razgovorima.

Mogli bismo da vam navedemo još mnogo njih koji su više nego vredni pažnje i toplo vam preporučujemo da i sami istražite. Kultura praćenja podkasta je kod nas na dosta nižem nivou u odnosu na zemlje zapada, i nadamo se da će se to sada promeniti, jer su sadržaji više nego kvalitetni.

Filmski centar Srbije

Veoma često možemo da čujemo da domaći filmovi nisu toliko praćeni, odnosno da dobar deo populacije ne prati domaću kinematografiju. Posebno se to odnosi na neka ranija ostvarenja. Zbog toga je slobodan pristup pravoj maloj riznici domaće kinematografije koju je omogućio Filmski centar Srbije odlična prilika da se upoznate sa nekim manje poznatim a vrlo interesantnim ostvarenjima.

Ovo bi mogao da bude savršen izbor za porodičnu zabavu zbog toga što lista nudi animirane sadržaje, kratkometražne i animirane filmove. Izbor je više nego dobar da zadovolji svačiji ukus, a mi vam od svega posebno izdvajamo:

 1. Izlaz u slučaju opasnosti – kratki igrani film;
 2. Restart – kratki dokumentarni film;
 3. Smrt majke Jugovića – kratkometražni animirani film.

Lice ulice

Projekat Lice ulice je program socijalne i ekonomske inkluzije za posebno osetljive kategorije društva, najpoznatiji po svom magazinu, prvom uličnom magazinu u Srbiji. Sada kada su ulice grada gotovo prazne oni vode posebnu bitku, ne samo sa koronom, već i sa izolacijom koja ima dosta teži efekat.

Kada InCentar radi u redovnim okolnostima, svi naši coworkeri i članovi tima pružaju podršku i svoj doprinos ovoj zajednici. Pošto su okolnosti trenutno drugačije i svako se nalazi u bezbednosti svog doma, nastojimo da i sada pokažemo solidarnost. Pratite ovde kako se njihov život odvija i ukoliko ste u prilici pomozite, jer je svaki vid podrške značajan.

Koncerti klasične muzike

Za sam kraj predlažemo vam listu koncerata klasične muzike, virtuoza koji na maestralan način donose na scenu neka od remek dela iz sveta muzike. Sajt Classic FM na svojoj listi nudi 5 vrhunskih ostvarenja i mi vam preporučujemo svih 5, u zavisnosti od toga šta vam najviše prija:

 1. Johan Sebastijan Bah
 2. Šeherezada – Nikolaj Rimski-Korsakov
 3. Piano recital – Igor Levit
 4. Betovenova 5. i 6. Simfonija
 5. Betovenova Simfonija Finale

Nadamo se da je ovo sasvim dovoljan izbor da upotpunite nedelju najboljim sadržajima. Uz najlepše želje da brinete o svom zdravlju i da pazite na sebe, želimo da sve vreme koje imate pred sobom iskoristite na najbolji i najkonstruktivniji način. Ostanite kod kuće i prijatna nedelja!

 

Scroll to top