Srbija, mala zemlja velikih startapa

Ukupna vrednost svetskog tržišta startapa iznosi 1,2 triliona dolara.

U trci za boljom inovacijom i naprednijom tehnologijom na svetskoj startap sceni Amerika i Evropa zauzimaju lidersku poziciju sa 84% učešća na tržištu. Međutim kada malo detaljnije uđemo u analizu odnosa ova dva tržišta, shvatamo da se samo u Sillicon Valley-u proda toliki broj startapa koji je jednak ukupnom broju prodatih kompanija na nivou cele Evrope.

Gde smo mi u celoj toj priči? Pa tržište Srbije je nešto manje, tačnije značajno manje.

Čak 90% novih startapa „propada“, dok ostatak „preživi“ upravo zahvaljujući investicijama. Dok je za Američko tržište iznos ukupne investicije 209 biliona dolara, u srpske startape uloženo je ukupno 143 miliona evra, a 22% ukupnog broja startapa u Srbiji je finansirano u poslednjih 18 meseci. (Izvor: Forbes) Iako je domaći startap ekosistem i dalje u razvoju i trudi se da ide u korak sa svetskim zajednicama, neki od naših startapa su već tu.

Koji su to domaći startapi koji su vredni svetske pažnje koje treba budno da pratimo u narednom periodu i šta je ključ njihovog uspeha?
City Expert

„Digitalizacija nam je omogućila da zadržimo isti kvalitet usluge, ako ne i bolji, i da ponudimo korisnicima najpovoljnije cene.“

Startap City Expert sa radom počinje 2015. godine sa odgovornim zadatkom da digitalizuje do tada izrazito tradicionalno lokalno tržište nekretnina. Danas zahvaljujući online platformi i najboljim prezentacijama nekretnina u ovom delu Evrope, ovaj startap iza sebe ima preko 90 000 korisnika i investiciju od SC Venturesa u iznosu od 1,5 miliona evra.

Fond sa mandatom od 40 miliona evra, City Expert je zainteresovao svojim inovativnim pristupom prezentacije nekretnina koje olakšavaju zakupcima i kupcima pronalaženje nekretnine koja im odgovara i time štede vreme i njima i vlasniku.

Startap koji je nastao iz ličnog nezadovoljstva korisničkim iskustvom, danas čini preko 40 zaposlenih, poslovanje na dva tržišta i inovativan model poslovanja koji im omogućava visoku konkurentnost na tržištu kroz 25% jeftiniju uslugu.

Nova runda investicija, zauzimanje novih tržišta ili proširivanje tima? Na nama je samo da nastavimo ponosno da pratimo ovaj uspešni domaći startap i da vidimo šta će biti njihov sledeći korak.

Buildcon

“Od srednjoškolskog prijateljstva do startapa koji doprinosi poboljšanju izvođenja građevinskih projekata na globalnom nivou.“

Za rešavanje svih problema projektnog menadžmenta na gradilištu potreban je pristup internetu, cloud platforma i web aplikacija Buildcon. Svoj rad na razvoju startapa ovaj mladi četvoročlani tim započinje 2014. godine vođen iskustvom sa terena i uviđanjem komplikovanih softverskih rešenja koji na neadekvatan način odgovaraju potrebama kompleksnih građevinskih projekata.

Iskustvo sa terena, inovativan pristup rešavanju problema i vredan rad tima kroz učešće na brojnim akceleratorskim programima, Buildcon stavlja na mapu velikih investicionih fondova kao što su 500Startups i Seedcamp. Ova aplikacija, koja prati, upravlja i implementira aktivnosti na gradilištu, ali i u realnom vremenu omogućava vezu između kancelarije i gradilišta, druga je u Srbiji koja je u isto vreme privukla pažnju čak dva velika investiciona fonda.

Oni se trenutno spremaju za sledeću rundu investicija, a vi vođeni njihovim iskustvom pripremite svoje ideje, dobar tim i puno motivacije za rad i krenite u ostvarivanje globalnog uticaja. Sada bar znate da je moguće!

Sportifico

„Društvena mreža za fudbalere. Startap koji kroz istraživanje mogućnosti digitalnog doba pomera granice cele jedne niše.“

Jedan od šest najatraktivnijih projekata u izboru prestižnog američkog časopisa i portala „Enterpreneur“ nastao je kao inicijativa nekadašnjeg fudbalskog golmana.

Kako na pravi način povezati perspektivne pojedince, trenere i menadžere i omogućiti razvoj uspešnih karijera mladih sportista, neka su od rešenja koja nudi ova aplikacija. Sportifico, kao startap koji je od samog početka finansiran sopstvenim sredstvima (tzv. bootstrapping), danas kao svoju najveću vrednost izdvaja tim od 10 mladih i ambicioznih ljudi, 8.000 registrovanih korisnika iz više od 500 fudbalskih klubova iz regiona i sveta, kao i potvrdu kvaliteta od strane FIFA, UEFA i FIBA.

Iz regiona, preko Evrope, pa do čitavog sveta, ova mlada ekipa malim i pametnim koracima ostvaruje svoju veliku, takoreći globalnu viziju.

„Startapi su kao otisci prstiju, ne postoje dva slična!“

Činjenica je da nemamo formulu za uspeh i da ne znamo šta će biti motivacija sledeće velike ideje. Ali ono što možemo da vam garantujemo jeste da je moguće. Oni su vam na najrazličitije načine pokazali da jeste.

Bilo da svoj startap planirate da gradite uz investiciju ili ličnim ulaganjima, da imate tim još iz srednje škole ili ga upravo okupljate, radite na tržištu nekretnina ili želite da preuzmete jednu specifičnu nišu u sportu, ono što svi znamo jeste da morate da počnete.

Vaš startap zaslužuje da ga gradite uz najbolje. A gde su najbolji? Na StartIN startap programu.

Prijavi se!

Scroll to top