Veštine za novo doba i modernu ekonomiju 

Savremena ekonomija se pre svega bazira na informacijama i znanju, najviše kao rezultat sve većeg uticaja informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) Globalizacija i promene u organizaciji su unele novine u način na koji živimo, radimo i učimo. Znanje je osnovni resurs nove ekonomije, a kreativno korišćenje znanja je ključ za ostvarivanje ekonomske i društvene vrednosti, i za razvoj ličnih potencijala i veština 

Kreativnost ne mora nužno da bude urođena veština, već nešto što može da se stekne i unapređuje kroz praksu. To je, smatra se jedna od najznačajnijih poslovnih veština savremenog doba. Osim nje, za uspeh u modernom poslovnom svetu su korisne i neke od navedenih: upravljanje informacijamasamoorganizovanost, interdisciplinarnost, interpersonalne veštine i upravljanje rizikom.  

Da bi se omogućilo sticanje ovih pre svega praktičnih veština u ranoj fazi, i pre zaposlenja, akcenat je na kvalitetnom obrazovanju i njegovom prilagođavanju savremenoj ekonomiji. To podrazumeva reforme, modernizaciju programa i omogućavanje učenja na bazi novih tehnologija. Isto tako i podsticanje neformalnog obrazovanja, ne samo kod onih koji uče ili studiraju, već i nastavnika, unapređenjem kompetencija. 

 

Najtraženije veštine u modernoj ekonomiji 

Ako govorimo o veštinama kao alatu koje možete da primenjujete u poslu, digitalna ekonomija prepoznaje tri grupe veština koje se smatraju neophodnim za obavljanje poslova danas. One svakako nisu jedine, ali se smatraju najpoželjnijim i ukoliko ih posedujete imate dobru perspektuvu na tržištu:  

  • Međuljudske veštine (soft skills) 

Ove veštine se oslanjaju na društvene, kreativne i kritičke veštineU njih spadaju kritičko razmišljanje, kreativnost, komunikacija, analitičke veštine, saradnja i izgradnja odnosa. To bi bile neke od glavnih koje se pojavljuju na listama traženih „mekih veština“, bez obzira da li je u pitanju digitalnekonomija ili ne. 

  • Analitičke i informatičke veštine 

Ove veštine su posebno neophodne za pozicije biznis ili finansijskih analitičara, kao i za donosioce odluka na osnovu podataka. One mogu da uključuju analizu podataka, upravljanje podacima, razvoj softvera, računarsko programiranje i digitalnu bezbednost i druge oblasti iz tehničkog domena. 

  • Liderske i menadžerske veštine 

Ove veštine najviše karakteriše integrativna uloga na radnom mestu. One podrazumevaju i druge veštine koje bi se koristile u praksi, u zavisnosti od situacije, kao na primer upravljanje projektima, poslovnim procesima, upravljanje komunikacijama ili bazama podataka, pristup dizajnu ili marketing strategiji. 

 

Kako da ih koristite u praksi? 

Navedene veštine nisu ograničene isključivo na digitalnu ekonomiju ili na tehnička zanimanjaU ovim oblastima jesu najtraženije, ali je više nego očigledno da i druge industrije imaju istu tendenciju, bar kada je digitalizacija u pitanju. To se može videti na primeru ne-IT kompanija koje ulažu u svoju IT infrastrukturu 

Zapravo većina radnih mesta je van digitalnih, IT  ili njima bliskih poslova, potvrđuju da je potražnja za digitalnim veštinam u konstantnom rastu i izvan tehnoloških zanimanja. Možete da primetite da se i za mesta koja podrazumevaju najviše rad sa ljudima očekuje digitalna pismenost. 

Ukoliko tražite posao trebate da budete svesni da ni jednom pojedincu neće trebati da poseduje sve ove veštine skupa. Posebno zbog toga što danas postoji izražena specijalizacija. Svakako, posedovanje kombinacije veština čini da postanete konkurentniji i nudi mogućnost većeg izbora i bolje radne uslove 

Na primer, ukoliko se dobro razumete u razvoj softvera, a pored toga posedujete i dobre meke veštineu tom slučaju povećavate sebi zaradu kao i produktivnost, posebno u razvoju projekata.  Izvesno je da ćete uživati prednost u slučaju da imate miks veština, ali ni dobra specijalizacija ne umanjuje cenu. 

 

Mobilnost i fleksibilnost u poslovima 

Uvek je važilo pravilo da ukoliko posedujere relevantno iskustvo kao i odgovarajuće veštinpovećava vam se mobilnost što se tiče posla. Posedovanje bilo koje od ovih veština je dragoceno onda kada počinjete da gradite svoj profesionalni put, dok posedovanje kombinacije njih u daljem razvoju donosi unapređenja. 

Pojedinci koji poseduju i primenjuju veštine sve tri grupe spadaju u pojedince koji su visoko cenjeni u svojim profesijama. Njih je u praksi najmanje i važe za sam vrh profesije u kojima rade, pa na njih možete da se oslonite kada je sticanje neophodnih znanja i veština u pitanju.  

Dakle, ukoliko ste u potrazi za poslom ili želite da promenite posao, i pritom znate šta vas konkretno interesuje, bacite se na istraživanje. Proverite koje su to veštine koje su u tom trenutku aktuelne ili koje poslodavci potražuju za konkretnu poziciju ili profil kandidata koji im je potreban i usavršite ih. 

Nije redak slučaj u praksi da poslodavci i kandidati koji su u potrazi za poslom različito doživljavaju vrednosti ovih veština za određenu pozicijuRecimo da poslodavci smatraju da su analitičke veštine prednost dok kandidat poseduje izražene međuljudske, pa može da dovede do različitog sagledavanja 

 

Kako da unapredite veštine za novo doba? 

Interesantno je da prema statistikama svaka četvrta osoba koja je u potrazi za poslom ne poseduje ni jednu od ovih veštinaTo dolazi ili usled nedostatka radnog iskustva ili jednostavno ne uspevaju da ih predstave poslodavcima na pravi način. Postavlja se pitanje kako najbolje da se prevaziđe taj jaz i da se dostigne nivo veština kakav se očekuje u tempu koji diktira moderna ekonomija? 

Postoji mnogo načina. Ukoliko već radite a želite da se usavršavate, pohađajte kurseve ili druge vrste obuka, pratite besplatne edukativne događaje, učite od najboljih iz vaše branše. Vrlo je slična priča ako ste početnik, jedino je za vas teže da veštine potvrdite u praksi, što je i dalje izvodljivo. Prijavite se za prakse, volontirajte, uradite projekat za sebe ili nekog drugog koji će biti potvrda vaših veština. 

Poenta je da danas morate da se oslonite na doživotno učenje (long-life learning) koje vam garantuje ne samo mobilnost već i opstanak na tržištu. Jednostavno, poslovanje se menja munjevitom brzinom, tehnologije isto tako zamenjuju jedne druge, pa samim tim potrebno je posedovati veštine koje mogu uvek i svuda da se prilagode okolnostima u kojima se odvija ekonomija. 

Scroll to top