Virtuelni turizam – Kako biti u fotelji, a ipak biti van granica države?

Virtuelni turizam – Kako biti u fotelji, a ipak biti van granica države?

Gledate u svoj pasoš na polici kako ove godine skuplja prašinu, jer su granice zatvorene i niste imali mogućnost da brojite još po koji pečat. Imate veliku želju da upoznate neke nove kulture, istražite neke nove predele koje do sada niste, ili da na drugačiji način iskusite dobro poznate lokacije kojima se uvek vraćate.

Da li znate šta je virtuelni turizam?

Virtuelni turizam je u osnovi hibridni koncept koji objedinjuje virtuelnu realnost i turizam. U suštini, ova vrsta turizma daje drugu dimenziju putovanjima, dok zapravo ne putujete nigde. U zavisnosti od tehnološke opremljenosti, virtuelni turizam može poprimiti različite oblike. Najednostavniji oblik je video format neke destinacije, čijim gledanjem se aktivira čulo vida i sluha.

Neki sofisticiraniji oblici ove vrste turizma uključuju celokupan doživljaj okruženja, gde se pored video sadržaja koristi i 8D audio sadržaj. Mogu se uključiti i različiti dodaci. Te tako recimo, možete nositi rukavice u kojima su sadržani senzori koji vam daju osećaj kao da se zaista, recimo, vozite na rolerkosteru. Takođe mogu biti uključeni različiti efekti vode ili vetra, kako bi ugođaj bio potpun.

Ono što čini prekratnicu u turizmu je kreiranje virtuelne realnosti (VR) i tehnologije koja na pravi način projektuje celokupan koncept.

Rast virtuelnog turizma

Ova industrija je imala blag ali stabilan rast tokom godina. Međutim, došlo je do sloma turističkog tržišta nakon pojave corona virusa, šta niko nije mogao da predvidi. Ova situacija je naterala turističke organizacije da reorganizuju svoje poslovanje i one koje su bile u mogućnosti, okrenule su se virtuelnom obliku. Ono na čemu je moralo da se radi, a mora i dalje jeste marketing i promocija kako bi se ljudi upoznali sa opcijama koje virtuelne ture pružaju.

Varijante virtuelnog turizma:

  1. Probajte pre nego što rezervišete

U ranoj fazi je virtuelni turizam se zasnivao na ovom prodajnom principu. Potencijalnim putnicima se davala mogućnost da osete delić putovanja pre nego što kupe svoje karte. I ova forma marketinga se pokazala kao veoma uspešna, te su videvši ovu praksu, mnoge kompanije počele da rade na razvoju VR ponude.

  1. Posetite različite lokacije bez ustajanja iz fotelje

Google Earth je učinio veliki iskorak današnjice u turističkoj industriji. Google Earth vam omogućuje istražite bilo koju oblast na planeti samo jednim klikom.  Bilo da želite da se spustite ulicom do tornja u Pizi ili da vidite kako izgleda najveća pustinja. Sve je zabeleženo google-ovom kamerom.

  1. Putujte u prošlost

Još jedna od mogućnosti je vraćanje u prošlost. Naime, rekreiranjem događaja iz prošlosti, uz pomoć starih slika, možete proći ulicama Pariza iz doba Napoleona.

  1. Posetite lokacije koje su nepristupačne

Postoje mnogo lokacije na planeti koje su van dometa za posetioce. Razlog za to mogu biti nemogućnost da se priušti lokacija usled njenog ekskluziviteta ili dolazak do neke lokacije može biti opasan po život. Virutelni turizam ruši ove barijere, i ukoliko postoji mesto koje priželjkujete da obiđete ali ste sprečeni, potražite na internetu, jer moguće je da postoji virtuelna tura za potencijalnu lokaciju.

  1. Posetite mesta koja ne postoje

Poslednji, futuristički tip virtuelnog turizma jesu nepostojeće lokacije koje su potekle iz same mašte kreatora. Kroz ove ture, uz pomoć svoje virtuelne kreacije, takozvanog avatara, moći ćete da zakoračite na neobične lokacije i upoznate ljude, koji kao i vi tragaju za nečim drugačijim i futurističkim.

Predlozi za turu dok ste u fotelji…

S obzirom da će proći nedelje, tačnije meseci pre nego što budemo mogli da putujemo ponovo, daćemo vam predloge za neke svetski poznate destinacije koje nude virtuelne ture. Naši top predlozi za vaše putovanje iz kauča su:

Iako će ovaj vid turizma još više zaživeti protokom vremena, neće uzeti maha u odnosu na tradicionalni vid turizma već će ga dopunjavati. Turističke organizacije koje budu dovoljno kreativne, iskoristiće ovu tehnologiju na način da svaki budući turista uz manje glavobolje i neizvesnosti uživa u putovanju.

Scroll to top