Weekend Media Festival 2019 – Digital, inovacije i networking

Deo In Centar tima je imao priliku da od 19. do 22. septembra provede vreme slušajući kvalitetne panele na Weekend Media Festivalu, upoznavajući se sa marketing stručnjacima iz čitavog regiona, ali i sa lepotama Rovinja. Weekend Media Festival je ove godine okupio više od 5000 učesnika, 150 svetski poznatih predavača i 550 novinara.
Čak 50 panela je bilo raspoređeno u 2 dana u 5 sala, pa je često bio izazov odabrati onaj kom ćemo prisustvovati, jer smo neretko želele da čujemo nekoliko predavanja koja su se održavala istovremeno. U narednim redovima možete pročitati šta smo sve naučile na zanimljivim predavanjima, radionicama i panel diskusijama.

Prvi dan je započeo zanimljivom studijom slučaja pod nazivom “Osiguravanje dečijih potreba za sadržajem u digitalnom dobu”. Maja Porczynska, viša direktorka distribucije sadržaja za Poljsku i razvoj digitalnog poslovanja u Srednjoj i Istočnoj Evropi, otkrila nam je da je na Nickleodeonu razvijena platforma na kojoj deca kače svoje selfije. Budući da je deo našeg IT programa posvećen i deci, potrudile smo se da ispratimo što više predavanja i panel diskusija koje su se bavile temom dece u digitalnom dobu. Predavanje koje je na nas možda ostavilo i najjači utisak jeste predavanje dr Ranka Rajovića pod nazivom “Deca i digitalno doba: Kako igrom razvijati detetov IQ“. Na ovom izuzetno zanimljivom predavanju smo naučile zašto nije dobro učiti napamet, kako razvijati funkcionalno razmišljanje kod dece i da je jedina obaveza dece, kako je istakao dr Rajović, da se do 12 godine igraju.

Na pauzi između predavanja saznali smo za Photomath, mobilnu aplikaciju koja ima 100 miliona downloada. Aplikacija koristi kameru telefona kako bi prepoznala matematičke jednačine i da bi prikazala rešenje korak po korak na ekranu. Nismo takođe propustile priliku da prisustvujemo radionici „Pics or it didn’t happen!“ na kojoj smo naučile da je „najbolji fotoaparat onaj koji uvek imaš sa sobom“ i kako da na najbolji način iskoristimo kameru naših mobilnih telefona.

Na panelu Digital Challengers saznali smo da dve trećine dece koja trenutno idu u osnovnu školu radiće poslove koji danas ne postoje. Takođe se očekuje eksponencijalni rast od 10 miliona robota, što će uticati na porast produktivnost svakog radnog mesta, celokupnog biznisa, kao i na povećanje plata. Učesnici ove diskusije bili su Joško Mrndže (Google), Željko Kukurin (Valamar Riviera), Milan Mirjanič (McKinsey) i Andrej Grubišić (Grubišić i partneri). Posebno zadovoljstvo nam je bilo što je u toku ove diskusije bilo reči i značaju coworking prostora i habova kao vida podrške prilikom pokretanja biznisa ili startapa.

„Ispričaću vam o neuspelom eksperimentu Alexe, Google asistenta koji je bio na raspolaganju ljudima u hotelskim sobama. Ispostavilo se da ljudima nije prijatno da pričaju sa robotima u takvom ambijentu.“, ispričao nam je Željko Kukurin ispred Valamar Riviere na panelu Inače, ova kompanija je 2004. godine počela kao startap, a danas je prisutna na više od 20 tržišta i ima preko milion korisnika širom sveta.

Na panelu Dobra naslovnica je dobra naslovnica“ saznali smo zanimljive statističke činjenice:Dobra naslovnica jednom nedeljniku može povećati prodaju za 50 posto. U dnevnom listu poput 24 sata, naslovnica povećava prodaju za 5 ili 10 posto, a nekada je to bilo i do 30″, otkrio je glavni urednik 24 sata Goran Gavranović. Ostali učesnici ovog panela bili su Robert Botteri (Mladina) iz Slovenije i  Veljko Lalić (Nedeljnik) iz Srbije.

Panel diskusija „Data vs. Insights – Jesu li nas podaci učinili pametnijima?“ je bila posvećena tome koliko i da li imamo dovoljno podataka za precizno targetiranje i oglašavanje, kao i da li danas umemo zapravo da podatke koje dobijamo iskoristimo na najbolji mogući način. Od panelista smo saznali da čitav Balkan kaska kada su u pitanju data trendovi, dok je Igor Černiševski iz Direct Media istakao da su oni već formirali data tim što je prilično inovativno za domaće tržište.

Predavanje Savršena oluja korisničkog doživljaja, inovacije i kulture Martina Warda iz kompanije Oracle naučilo nas je da je promena jedina konstanta te da bismo preživeli treba da se adaptiramo promenama. Korisnici nisu više samo korisnici, već su i inovatori. Predavanju se putem Skype-a iz Londona priključila i profesorka Vlatka Hlupić, koja je proglašena za jednu od 10 najboljih svetskih HR mislilaca. „Svake godine milion Kineza umre od stresa prouzrokovanim lošim liderstvom na poslu“, otkrila nam je Vlatka.

Panel Mark, izdrži! Kako će Zuckerberg&friends preživeti globalni techlash? dao nam je uvid o tome kako je zadnjih šest meseci Facebook zbog pretnji odlučio da sarađuje sa regulatorima zbog toga što žele da onemoguće drugima da se probiju na poziciju na kojoj su oni sad.

Izuzetno veliku pažnju na 12. Weekend Media Festivalu izazvala je panel diskusija „Iduća velika stvar nakon influenser marketinga“. Ena Valentina Đerek, Marija Nikšić, Erna Saljević i Sanja Trbojević su na interesantan način prenele svoja iskustva iz ugla influensera, kao i viđenja u kom smeru će se razvijati ovaj oblik marketinga. Govorilo se o tome da će u budućnosti brendovi biti primorani da ostvaruju dugoročnije saradnje sa influenserima, kao i da će mikroinfluenseri dobijati na sve većem značaju. Zanimljiva je i informacija da se očekuje da brendovi započnu razvoj sopstvenih filtera koji će biti svojstveni isključivo tom brendu.

Predavanje „Instagram: Od inspiracije do akcije.“ smo iščekivale sa mnogo nestrpljenja zato što smo imale prilike da sve o Instagramu saznamo od Tine Radojković, koja u radi u Facebook-u na poziciji Reseller Solutions Manager. Tina nam je predstavila zašto ljudi vole Instagram, kao i primere dobre prakse uređivanja Instagram naloga iz Srbije i Hrvatske.

Iz ugla jednog PR-a i Community managera, Rovinj je definitivno nadmašio naša očekivanja. Bogat sadržaj Weekend Media Festivala, odličan networking, čisto more i luka, kao i „ušuškan“ izgled starog dela grada i sjajna atmosfera su samo neki od razloga zašto nijedan digitalac ne bi trebalo da propusti ovu priliku. Ukoliko i vi planirate da budete deo ovog festivala naredne godine, naša topla preporuka je da to i učinite 🙂
Scroll to top