Zašto je timski koučing bitan za uspešan startap?

„Biti osnivač je veoma stresno, naporno se radi na stvaranju dobrog proizvoda, privlačenju korisnika, prikupljanju sredstava, zapošljavanju, otpuštanju i upravljanju zaposlenima, kao i balansiranju ličnih potreba. Biti preduzetnik znači biti sam. Nema nikoga da vas sasluša dok pričate o svojim najvećim strahovima i grandioznim vizijama.
Verujem da je preduzetnicima potrebno dosta optimizma, ohrabrenja, afirmacije, mudrih povratnih informacija, da budu otvorenog srca i potpuno iskreni prema sebi samima.“ (Izvor: www.coachingforstartups.com)

Ukoliko ne želite da radite 40 sati nedeljno i da imate šefa, već da budete sam svoj šef, trebalo bi da u tom slučaju da radite i tri puta više sati nedeljno. Paradoksalno, na putu za svojom slobodom, iste morate da se odreknete na određeni vremenski period da biste postali uspešni.

Pored enormnog broja radnih sati koje osnivač utroši na nedeljnom nivou strastveno i predano radeći sa timom na svom proizvodu ili usluzi, sijaset problema i izazova se može pojaviti sa dnevnoj bazi. Biznis koučing se nameće kao potencijalno rešenje u ovim situacijama.

Biznis koučing je kreativan odnos između kouča i osnivača startapa tj. klijenta (ili tima) koji se fokusira na usklađivanje ciljeva organizacije i ciljeva pojedinaca ili tima, unapređenje učinka ili dostizanja zadatih ciljeva. Njegov cilj je da postigne merljive rezultate, a koji se definišu na samom početku.

Verovatno se pitate – da li je baš svakom startap timu potreban kouč ili mentor? Ukoliko ste osnivač ili deo startapa, sledeće stavke ocenite ocenom od 1 do 5. Napomena: budite krajnje iskreni!

– Tim je sastavljen tako da članovi sadrže potrebne i komplementarne veštine
– Tim na efektivan način radi na ostvarivanju ciljeva.
– Na sastancima tima svi članovi su uključeni tako da se različitosti koriste na produktivan način.
– Članovi tima završavaju sastanke sa doživljajem fokusiranosti, podrške i energizovanosti.
– Tim konstantno prati promene promene u poslovnom okruženju i prilagođava se.
– Svi članovi tima daju dobar i pravovremen fidbek, pružajući jedni drugima podršku i izazov.

Ukoliko ste neke stavke ocenili ocenom manjom od 5, odgovor je – da, timski koučing je preko potreban vašem startap timu! Ukoliko želite da unapredite međusobnu komunikaciju i prevaziđete izazove u vašem timu, razmislite o biznisu koučingu.

Scroll to top