Zašto svaki freelancer/remote tim treba da radi u coworking prostoru?

Ako ste na početku razvoja poslovanja ili preduzetnik koji tek kreće da radi samostalno, suočićete se sa izazovom koji se zove zakup prostora. Stavka koju nije lako zanemariti, šta više, može da ima uticaj na vaše planove. Sada je ipak jednostavnije jer za razliku od prethodne decenije ili ranijih perioda imate mnogo bolju poslovnu opciju: prostor za coworking. 

Ako niste sigurni šta coworking predstavlja, jednostavno rečeno, to je zajednički radni prostor u kom različita mala preduzeća i preduzetnici dele isti. Cena zakupa prostora je znatno povoljnija, a preduzeća ili pojedinci mogu da koriste funkcije, kao što su konferencijske sale i fotokopir aparate i druge. 

Činjenica je da prostori za coworking mogu pozitivno da utiču na razvojni put svakog početnika u preduzetništvu kao i već dokazanog preduzetnika. Postoje brojne prednosti zajedničkog radnog prostora. Na primer, to mogu da budu niži režijski troškovi i profesionalni prostor. Kao takav može da bude potpuno reprezentativan za poslovne saradnike. 

Uz to, postoje i druge manje opipljive, ili bar manje poznate prednosti coworking prostoraU daljem tekstu ćemo vas bliže upoznati sa nekima od njih, i evo koje bi to prednosti zajedničkog prostora bile viđeno očima njihovih korisnika.  

 

Pozitivno deluje na produktivnost i kreativnost 

Ukoliko radite samostalno, a to još obavljate od kućeonda već sigurno znate šta su prednosti a šta nedostaci. Kod kuće može biti komfornije, ali isto tako i neproduktivnije, ukoliko ste tip osobe kojoj samoorganizacija nije vrlina. Znate da uvek postoji jedna stvar više koja skreće pažnju s obaveza. 

Stvar se značajno menja ako radite u zajedničkom prostoru. Tu su i drugi coworkeri ili timovi, koji rade jedni pored drugih, tako da je atmosfera uvek podsticajna za radPored toga, uvek možete da se nekom obratite za savet ili da zatražite pomoć, tu su uvek profesionalci različitih profila. Isto tako oni mogu tražiti vaše sugestije ili rešenja, čime se podstiče zajednička saradnja i razvijaju nove ideje. 

 

Komforan ambijent prilagođen poslu 

Da li ste nailazili na situacije kada radite u improvizovanom radnom prostoru, a onda iskrsne bitan sastanak za koji nemate idealno rešenje što se tiče prostora? Isto tako, ukoliko ste radili iz kafića ili sličnog ambijenta i imate bitan posao da završite a ostanete bez intereneta? Ili bitan video poziv za koji nemate ambijent i privatnost? Priznaćete, prilično česte situacije u praksi. 

Zbog toga su coworking prostori idealan spoj svega za čim tragate pogodnostima koje znatno olakšavaju život svakom korisniku. Osim pouzdane internet veze, tu su i udobne stolice, stolovi i ostali nameštaj u funkciji radnog inventaraDostupni su i štampači, prostorije za sastanke gde možete da radite sa vašim timom ilklijentima, ostava i kuhinja, kao i prostor za slobodno vreme za ili druženje sa coworkerima. 

 

Veća odgovornost i racionalizacija troškova 

Jedan od najvećih izazova preduzetnika i samozapošljavanja je preuzimanje odgovornosti za utrošeno vreme i novac. Kad imate samo sebe kao odgovornostnemate uvek motivaciju a ni velika očekivanja. Ali zato uvek imate račune i obaveze koje redovno stižu, čak i ako je reč o manjem iznosu, veća je verovatnoća da nećete uvek biti ažurni što se tiče troškova 

Zajedničkim deljenjem prostora se to mnogo efikasnije postiže. I to ne samo ažurnost, već i agilnost jer vas okruženje vuče da budete maksimalno odgovorni, podstiče vas, izvlači maksimum iz vas, stvara se zdrava kompetencija. Dakle, ne samo racionalizacija troškova već i motivacija. Coworking prostor vam omogućava da možete da radite kako želite, kada želite, a da postignete sve postavljene ciljeve. 

 

Umrežavanje i saradnja 

Ova prednost se često zanemaruje iako je često jedna od najkorisnijih što se tiče deljenja radnog prostora: umrežavanje. Jedan od nedostataka rada od kuće je taj što jednostavno nemate mogućnost interakcije sa drugim ljudima, socijalizacija izostaje kao cena komfora. Sigurno mogu da izostanu neki korisni saveti ili poslovni resursi. 

Međutim, rad u coworking okruženju vas neprestano izlaže novim mogućnostima i idejama. Možda ćete saznati za događaje iz svoje industrije kojima treba da prisustvujete ili da dobijete korisne savete koji softver je najbolje da koristite, na koji detalj ugovora da obratite pažnji i dr. Budući da je svima cilj unapređenje biznisa i saradnjezato se uvek svi lako razumeju i uče jedni od drugih. 

 

Dobra atmosfera 

Ako se oslonimo na to šta kažu korisnici coworking prostora, oni prema anketama koje su rađene smatraju da imaju bolju koncentraciju kada su na poslu, da se osećaju motivisanije u odnosu na tradicionalnu kancelariju i da su unapredili međuljudske veštine. Navode i niz drugih razloga, ali ova tri su dominantna kod većine ispitanika. 

Atmosfera je pozitivna i zbog toga što radni prostor delite sa ljudima koji streme ka istim ciljevima, prošli su ili prolaze kroz iste stvari, već su se suočili sa mnogim preprekama sa kojima se suočavate i uspešno su ih prevazišli. Već to gradi ambijent koji je podsticajan za rad, a vrlo često sa coworkerima delite i druge zajedničke vrednosti osim poslovnih, što ulepša radno vreme i jedan radni dan. 

 

Dodatni razlozi? 

Navedeni razlozi trebaju da budu sasvim dovoljni da uvidite sve prednosti koje dobijate radom u coworking prostoru. Lista sigurno nije konačna, na nju možete da dodate i sve lične razloge koji bi se uklopili u ovaj koncept. U svakom slučaju, ukoliko ste na početku svog puta zvanog preduzetništvo, ili želite da unapredite svoj rad, razmislite o tome šta vam donosi model zvani coworking prostor. 

Scroll to top