Šta znači biti virtuelni asistent i kako doći do ovog InCentar Beograd

Šta znači biti virtuelni asistent i kako doći do ovog posla?

Da li vas je zanimalo kakvo je to zanimanje virtuelni asistent, koje postaje sve popularnije širom sveta? Ili ste se interesovali kako da postanete virtuelni asistent? U ovom postu dajemo vam odgovore na neka od pitanja koja ste sebi sigurno postavljali, i korisne smernice kako da na najjednostavniji način postanete virtuelni asistent. I to ne bilo kakav, nego vrhunski!

Šta to oni rade, koje zadatke trebaju da preuzimaju na sebe, koliku zaradu ovaj posao donosi, kako se zapošljava kao virtuelni asistent? Sve ovo i još mnogo toga smo pokrili, kako biste na jednom mestu dobili što više informacija. Dovoljnih da odmah stupite u akciju.

Šta radi virtuelni asistent?

Pruža razne usluge preduzetnicima, kompanija ili organizacijama, a sa druge  lokacije u odnosu na njih. Ona može da bude od svega nekoliko kilometara, pa do nekoliko hiljada kilometara, u zavisnosti od toga gde bi se klijent sa kojim radite nalazio. Pošto ovaj posao možete da radite od kuće ili da ga nosite sa sobom gde god da idete, možete i na put oko sveta, posao bi išao sa vama.

Može da pokriva najrazličitije uloge i zadatke, od zadataka digitalnog marketinga, zakazivanja obaveza i upravljanja događajima do poslova ličnog asistenta. Neki od zadataka koje ovaj posao pokriva mogu da uključuju:

 • Upravljanje društvenim mrežama;
 • Organizaciju događaja;
 • Organizaciju kalendara, sastanaka i e-mailova;
 • Pripremu izveštaja;
 • Lični zadaci kao što su rezervacija hotela i restorana;
 • Jednostavni zadaci digitalnog marketinga;
 • E-mail marketing i networking…

Šta sve mogu da (u)rade virtuelni asistenti

Kao što smo ranije spomenuli, postoji mnoštvo stvari koje im možete dati u ruke. Ovde je previše  lista, pa ćemo upravo pokriti najobičniji rad virtuelnih asistenata od strane VA.

1) Administrativni rad

Virtuelni asistenti mogu da budu angažovani kao virtuelni pomoćnici u svojstvu administrativnih zadataka i operacija. Oni mogu da preuzimaju sve poslovne zadatke koje obavlja tipični administrativni pomoćnik.Ti poslovi podrazumevaju:

 • Upravljanje dnevnikom – Zakazivanje sastanaka i sastanaka
 • Odgovaranje na telefonske pozive
 • Osnovni unos podataka
 • Organizovanje liste obaveza i kalendara
 • Rezervacije putovanja aranžmani

2) Personalna asistencija

Uvek možete da budete

angažovani na poslovima koji će pružati pomoć u realizaciji zadataka iz ličnog života ili poslovnih obaveza. Ti poslovi mogu da pokrivaju organizaciju lične liste obaveza i kalendara, rezervaciju poslovnih putovanja, konferencija ili stručnih skupova, sa bukiranjem letova i smeštaja.

Ono u čemu virtuelni asiste

nti igraju jako veliku ulogu je i elektronska pošta. Većina poslovnih ljudi bude zatrpana stotinama mejlova koje ni ne stigne da pogleda, a mogu značajno da utiču na nečiji ćivot ili rad. Zbog toga ovakav posao radije povere osobi koja je dovoljno od poverenja da u njihovo ime preuzme ovu ulogu, i da u isto vreme ovaj kanal bude i dalje u potpunosti funkcionalan.

3) Kreiranje sadržaja

Možda imate veštine koje će vam otvoriti vrata u svetu pisanja sadržaja, a ukoliko imate svoj blog ili ste se već bavili tim poslovima onda ste u značajnoj prednosti. Problem je što kreiranje sadržaja nije jednostavan posao, pa pored pisanja, postoji i niz određenih zadataka poput istraživanja tema, pronalaženja i uređivanja slika, unošenja sadržaja na blog i optimizacije, itd.

Zbog toga se mnogi odlučuju da upravo ovaj posao povere onima koji imaju talenta da ga rade na upečatljiv način, koji je uz to vrlo dobro plaćen. Teme isto tako mogu da budu veoma različite i da pokrivaju širok dijapazon, od finansija i nekretnina pa do wellness proizvoda i zdravog života.

4) Upravljanje finansijama

Vrlo često je mnogima potrebna podrška u upravljanju finansijama, naročito ukoliko se radi o preduzetnicima koji se u taj posao nedovoljno razumeju ili nemaju vremena da mu se posvete. Ono što će oni najradije da učine – obratiće se virtuelnom asistentu za pomoć.

U ovom segmentu asistenti mogu da pružaju pomoć u pogledu kontrole budžeta, obavljanja nabavki i kontrole troškova, a za svako pravno lice i najvažnije – vođenje računa o porezima. Taj deo predstavlja pravu malu noćnu moru za svakog preduzetnika, i svaka pomoć mu je dragocena, a virtuelna je najjednostavnija od svih.

5) Upravljanje društvenim mrežama

Društvene mreže su danas nezaobilazan alat u marketinškoj komunikaciji, praktično ne postoji firma ili preduzetnik koji nisu prepoznali njihov značaj. Opet, nemaju svi ni dovoljno vremena a ni dovoljno znanja da se njima ba

ve na pravi način. Koliko god da društvene mreže predstavljaju zabavu i razonodu dok ste na njima u slobodno vreme, one su itekako ozbiljan biznis.

Ovde na scenu stupaju virtuelni asistenti, koji u zavisnosti od specifičnih veština ili oblasti specijalizacije mogu da pokrivaju različite oblasti digitalnog marketinga. Oni mogu da se kreću od pravljenje sadržaja za deljenje na profilima i zakazivanja postova, komunikacije sa zajednicom, pa do analiza, statistike i izveštaja. Ovaj posao je jednostavno raditi eksterno, ali je odgovornost i dalje velika.

6) Istraživanje i networking

Istraživanje je osnovni deo strategije rasta bilo koje kompanije. Međutim, vlasnici biznisa, pre svega malih, nemaju tu mogućnost da potroše sate na istraživanje dok uz to još pokušavaju da vode posao. Kada je u pitanju istraživanje, za ovaj posao je potrebna posvećena osoba, koja ima analitički duh i prirodni jezik za drobljenje podataka.

Ono što bi virtuelni asistent obavljao u ovom domenu je da prati proizvode i usluge konkurencije, analizira trendove potrošača i stanje na tržištu. Takođe može da se bavi istraživanjem najnovijih alata i tehnika kada je u pitanju marketing, formata za saopštenja za štampu i brojnih drugih stvari. Sve u svemu, puno je opcija i mogućnosti za istraživanje.

 7) Korisnička podrška

Korisnike služba je jedna od glavnih poluga uspešne komunikacije sa klijentima, ona je prvi dodir sa onim što je za bilo koji posao najbitnije, proizvodom ili uslugom. Zbog toga je svima u interesu da ova služba radi besprekorno, neprekidno, i interesantno je da je upravo ona jedna od prvih bila jedno od prvih polja koja su masovno uključivala virtuelne asistente.

Većina interakcija sa klijentima uglavnom usmerena na rešavanje problema na koje je lako odgovoriti iz priručnika, te u ovom pogledu nije potreban visok nivo stručnosti, već samo veština međuljudske komunikacije.

Virtuelni asistenti jednostavno mogu da izdvoje pristojnu količinu svog vremena kako bi određeni proizvod ili uslugu predstavljali na najbolji način po potencijalnog poslodavca, odgoorujći na sva pitanja o njima. To je za svakog poslodavca savršeni fit!

Gde i kako pronaći posao za virtuelne asistente

Iz svega do sada rečenog je jasno da je uloga virtuelnog člana tima od velike pomoći, jer povećavaju produktivnost internog tima, preuzimaju sve ono što poslovanje čini efikasnijim. Oni na  sebe preuzimaju dosta veliku odgovornost, iako nisu zajedno sa ostakom tima.

Sada dolazimo do važnog pitanja koje će zanimati mnoge kojima ovaj posao zvuči kao baš ono za čim tragaju – kako pronaći posao? Ovo može da predstavlja izazov ako ste u potrazi po prvi put, jer osim što i potencijalni poslodavac ima određena očekivanja, na dosta pitanja ćete morati i sami sebi da date odgovor kako biste najbolje procenili šta vam i koliko leži.

Sledeći korak je aktivna potraga za poslom. To možete da obavite preko jako popularnih freelance platformi, kao što su Upwork, Toptal i slične, ali morate da odmah imate na umu da je konkurencija dosta velika. Raspon cena po satu ili projektu takođe, tako da u takvoj utakmici trebate da imate odličnu strategiju – kako predstaviti sebe na najbolji način i koje veštine treba ponuditi i iskoristiti.

Odgovore na ova i brojna druga pitanja koja će vam pomoći da uspešno zakoračite u virtuelni poslovni svet, pružiće vam kurs “Postani Virtuelni asistent” koji će držati Zorana Lolić. Zorana se već tri godine vrlo uspešno bavi ovim poslom i otkriće vam brojne trikove i alate koji su vam neophodni da budete vrhunski majstor ovog posla. Poenta ovog posla je da vi nekom štedite vreme i energiju, zato ne ih uštedite sami sebi. Ne čekajte da budućnost dođe po vas, upoznajte se sa njom sami.

Scroll to top

  Vaše ime i prezime *

  Vaša e-pošta *

  Ime kompanije

  Broj telefona

  Upit: