3 načina za pokretanje biznisa uz minimalne troškove

Svaki početak je težak, posebno ako se nalazite u fazi pokretanja svog biznisa. Svaki korak je izuzetno važan, a greške se često skupo plaćaju.

Koja god oblast poslovanja da je u pitanju troškovi se moraju tretirati sa posebnom pažnjom i minimizirati koliko mogućnosti dozvoljavaju. Dobra kontrola troškova povećava šanse da biznis preživi i postane održiv.

Iz tog razloga vam u narednom tekstu preporučujemo 3 načina koja će vam pomoći da ostvarite tu nameru.

OBLIK FIRME

Jako je važno da se pre registracije dobro informišete o svim ponuđenim oblicima firme, kako ne biste za državu izdvajali nesrazmerne i nepotrebne sume novca.

Pravne forme koje vam stoje na raspolaganju u Srbiji su:

– preduzetnik (paušalac, agencija, preduzetnička radnja…)
– ortačko društvo
– komanditno društvo
– društvo sa ograničenom odgovornošću
– akcionarsko društvo

U praksi se, kao najpovoljnijom varijantom, najčešće srećemo sa izborom između preduzetnika i društva sa ograničenom odgovornošću. Zašto?

– PREDUZETNIK

Ukoliko ste pojedinac koji samostalno obavlja svoj posao pravna forma „preduzetnika“ nudi određene pogodnosti za vaš biznis. Dakle, samostalno, kao fizičko lice, možete legalno registrovati svoj biznis. Jedno fizičko lice ne može registrovati više od jednog preduzetnika.

Glavna prednost preduzetnika jeste mogućnost paušalnog oporezivanja. Jedini od svih drugih pravnih oblika, nudi mogućnost da Poreska uprava donese Rešenje o paušalnom oporezivanju u kome će navesti fiksan iznos koji je preduzetnik dužan da svakog meseca isplati, bez obzira na prihode (uz određeni limit).

– DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU

Društvo s ograničenom odgovornošću je društvo u kome jedan ili više članova društva (bilo pravna bilo fizička lica) imaju udele u osnovnom kapitalu društva, s tim da članovi društva ne odgovaraju za obaveze društva, osim u slučajevima kada zloupotrebe pravilo o ograničenoj odgovornosti.

Osnovni kapital društva sa ograničenom odgovornošću iznosi najmanje 100 dinara, zbog čega je ovaj oblik organizovanja finansijski vrlo pogodan za osnivanje. Ukupne takse za osnivanje d.o.o. trenutno iznose oko 8.000 dinara.

KORISTITE USLUGE FREELANCER-A

Kako će tokom prvih godinu dana (ili više) vaša firma pokušavati da dođe na početnu 0, zapošljavanje drugog lica može predstavljati veliki trošak. Posebno ukoliko vam je kratkoročno potrebna pomoć oko tačno određenih poslova.

Sve popularnije freelance usluge vam mogu uštedeti dosta vremena i novca. Postojeće platforme (Upwork, Freelancer) vam nude mogućnost da potpuno legalno kratkoročno prebacite određeni posao na nekoga i isplatite ga bez administrativnih peripetija.

Prilikom ovog načina angažovanja obratite pažnju na njegovo prethodno iskustvo i ocene prethodnih klijenata. Odlično je ukoliko putem preporuke dobijete kontakt freelancer-a koji obavlja poslove koji su vam u datom trenutku potrebni. Raspitajte se.

VIRTUELNA KANCELARIJA

Jedan od efikasnih načina za uspešnu kontrolu troškova je virtuelna kancelarija.

Virtuelna kancelarija nudi sledeće mogućnosti:

– registraciju firme na određenoj adresi
– prijem pošte
– knjigovodstvene usluge

Ako nemate potrebu za iznajmljivanjem skupog tradicionalnog kancelarijskog prostora, virtuelna kancelarija će znatno smanjiti vaše mesečne troškove. Sedište vaše firme može biti registrovano na adresi u centru grada a da vi fizički posao obavljate sa periferije grada, države ili inostranstva.

Kao korisnik virtuelne kancelarije, vi imate mogućnost da se slobodno, bez ikakve procedure, zahteva i administracije, preselite na bilo koju drugu lokaciju jer će u registru i dalje stajati adresa na kojoj je registrovano sedište firme (a to je adresa vaše virtuelne kancelarije).

Više o usluzi virtuelne kancelarije možete pročitati u našem prethodnom tekstu.

Scroll to top