Digitalna transformacija – 4 saveta za uspešnu primenu remote filozofije

Iako je rad od kuće odavno poznat termin u poslovanju, on je bio vezan za striktno radno vreme. Nova pojava koja je počela da se javlja globalizacijom tržišta jeste remote, fleksibilno poslovanje, koje je značilo raditi kada se za poslom i obavezama javi potreba. Kada je remote doživeo svoj maksimum? Verujemo da znate o kojoj godini je reč. Da, 2020. godine je došlo do ekspanzije fleksibilnog poslovanja usled novonastalih uslova koje je diktirao Covid – 19.  Međutim, kako je za mnoge kompanije i zaposlene to postala novina, neki su se sa lakoćom prilagodili promeni, dok su drugi izgubili motivaciju za radom.

Mi delimo sa vama savete pojedinaca, koji su naučili da uživaju benefite online poslovanje, kako da svoje okruženje prilagodite svojim afinititetima i uz to ostvarite najveću produktivnost.

  1. Napravite prostor oslobođen od posla

Ukoliko kod kuće radite u svim prostorijama, savet je da izaberete jednu koja je će biti neutralna od laptopa i zvuka obaveštenja. Koliko ste u manjem prostoru, odredite jedan ćošak ili fotelju sa knjigama, ili pak neki stočić sa slagalicom. Razlog ovome je jednostavan. Vašem mozgu se mora signalizirati da postoji mesto na kom se može opustiti i odmoriti, jer je dom sam po sebi postao kancelarija.

  1. Zakazujte pauze

Najveća zabluda kod remote poslovanja je da možete da zabušavate. Zabušavanje više potiče od vaše ličnosti i motivacije nego od konteksta posla. Ići na zakazane pauze označava za ostale da vam je odmor potreban i bitan. Ukoliko ste kod kuće sa decom, ovim potezom ih učite radnoj organizaciji, a sebi kreirate okruženje sa prioritetom na mentalnoj higijeni.

  1. Uskladite fizičke i kreativne aktivnosti

Kao odrasli, znamo koliko je važno naći vremena za trening i angažovanje našeg uma. Izaberite i praktikujte aktivnosti kojima ćete se angažovati fizički i mentalno. Odredite vreme obavljanja ovih aktivnosti i neka vam bude zabavno. I najvažnije od svega, zakazujte aktivnosti!

  1. Utvrdite radno vreme

Zašto ovo treba raditi? Na ovaj način se preuzima psihološka kontrola nad poslom. Takođe se i postiže osećaj za rutinu. Određivanjem radnog vremena u ličnim okvirima kreirate granice kako za sebe tako i za ukućane.

Međutim, teško je balansirati između poslovnih i porodičnih obaveza i odgovornosti. Iako vam ovih par saveta deluju lako primenjivim, u praksi je mnogo teže to izvesti. Zato se javila potreba za različitim coworking lokacijama, u kojima se odaje osećaj korporativnosti, a ipak imate mogućnost da svoje radne obaveze i vreme organizujete i prilagodite sopstvenim mogućnostima. Takođe, psihološki momenat razdvajanja kancelarije od doma dobija drugačiju dimenziju. Konačno, remote poslovanje bi moglo postati trajna promena za mnoge kompanije i zaposlene. I zato je treba prepoznati i na pravi način uklopiti u svoju svakodnevnicu. Ali morate biti oprezni, jer iako remote sa sobom nosi slobodu, usled loše organizacije može se dogoditi upravo suprotno.

Ukoliko i vi želite da se okrenete remote, online poslovanju, In Centar vam nudi različite pakete, koji su prilagođeni vašim potrebama i omogućuju najbolje kombinovanje i iskorišćenje performansi.
Scroll to top