Kako je srpska IT industrija preživela otkaze u 2023. godini?

Srpska IT industrija se ove godine suočavala sa značajnim izazovima. Masovni otkazi globalno, strah da će se preliti i na našu zajednicu, nakon toga najave otkaza i na ovom tržištu za dodatno podgrevanje straha.  

U ovom blogu, istražićemo šta se tačno desilo, kako su kompanije i pojedinci reagovali na izazove, i šta budućnost donosi za IT sektor u Srbiji.  

Istorija otkaza u IT industriji 

Da bismo bolje razumeli kako je srpska IT industrija preživela 2023. godinu, moramo se vratiti unazad i istražiti šta se tačno dogodilo. Ova godina bila je obeležena nizom faktora koji su uticali na otkaze u IT sektoru. 

Prema informacijama sa sajta Layoffs.fyi, od početka 2023. godine, globalno je registrovano preko 200.000 otkaza, a meta su bili programeri i drugi profesionalci u IT industriji.  

Na listi kompanija koje su sproveli masovne otpuštanja nalaze se mnogi giganti tehnološkog sektora, uključujući Meta, Alphabet, Spotify, Microsoft, Xiaomi, Uber, Payoneer, Binance, Reddit i druge.  

Interesantno je napomenuti da su pojedine kompanije otpustile čak i više od 10.000 zaposlenih u kratkom vremenskom periodu. 

Iako je globalna pandemija uticala na rast broja zaposlenih zbog rasta potrebe za različitim digitalnim uslugama, ona je upravo razlog što je dobar deo zaposlenih u periodu pandemije sada bio prvi na listi za otpuštanje.  

Promene u svetskoj trgovini, fluktuacije cena energenata i materijala, kao i promenjene trgovinske politike, uticale su na finansijsku stabilnost mnogih kompanija u IT sektoru. 

Svi ovi faktori, zajedno sa smanjenim investicijama u IT projekte i povećanom konkurencijom, rezultirale su krizom na IT tržištu.  

Strah da će se isto preliti i na srpsko tržište nije bio neosnovan, pogotovo nakon informacije da će nekoliko kompanija u Srbiji krenuti istim putem. Među njima su se istakle HTEC Group i Quantox, koji su odlučili da javno govore o svojim redukcijama radne snage.  

Takođe, prema podacima portala HelloWorld, na početku ove godine je došlo do pada broja oglasa za remote pozicije u srpskim firmama u poređenju sa prethodnom godinom.  

Možemo konstatovati da su se određeni strahovi obistinili.  

Trenutno stanje na srpskom IT tržištu 

Iako je najgora faza globalnih otkaza prošla, srpski IT sektor ne stoji mirno. Kompanije su shvatile da je prilagođavanje jedini način da se izbegne neizvesnost koja se oseća na tržištu. Zbog toga su se odlučile za sledeće korake:  

 • Diversifikacija poslovanja: Mnoge kompanije su prepoznale potrebu da raznovrsnošću poslovanja smanje rizike. Ovo uključuje širenje na nove tržišne segmente i pružanje različitih usluga. 
 • Ulaganja u obuku i razvoj talenata: Da bi ostali konkuretni, kompanije su pametnije ulagale u obuku i razvoj svojih zaposlenih. Ovo uključuje obuke za nove tehnologije i veštine koje su sve traženije u industriji. 
 • Fleksibilnost i rad od kuće: Fleksibilan rad postao je trajna opcija za mnoge IT profesionalce. Ovo je omogućilo kompanijama da privuku talente iz različitih regija, smanje troškove kancelarijskog prostora i pruže zaposlenima veću fleksibilnost. 
 • Povećana saradnja sa lokalnim univerzitetima: Kompanije su značajno unapredile saradnju sa obrazovnim institucijama kako bi osigurale da mladi IT stručnjaci budu dobro pripremljeni za tržište rada. 
 • Startup ekosistem: Srpski startup ekosistem se nakon epidemije ponovo aktivirao, privlačeći investicije i talente. Ovo će stvoriti nove mogućnosti za rast i inovacije u IT industriji. 

Deluje kao da se srpska IT industrija uspešno prilagođava izazovima globalnih promena, koristeći diversifikaciju, ulaganje u talente, hibridno radno vreme, saradnju sa obrazovnim institucijama i aktivaciju startup ekosistema kao ključne strategije za održivu budućnost. 

Šta nas očekuje u budućnosti?  

Iako ne možemo reći da je stanje sa otkazima u IT industriji zatvorena tema, deluje kao da se stvari odvijaju u dobrom pravcu. Zbog toga smo mapirali sledeće scenarije za budućnost: 

 • Rast i oporavak: Iako su izazovi bili značajni, očekuje se da će srpska IT industrija nastaviti rasti u narednim godinama. S obzirom na sve veći značaj IT sektora u globalnoj ekonomiji, Srbija ima priliku da ostvari značajan rast. 
 • Nove tehnologije: Veštačka inteligencija, blockchain, IoT i druge nove tehnologije donose nove mogućnosti i tržišta. Srpske kompanije su sve više usmerene na razvoj ovih tehnologija. 
 • Digitalizacija društva: Državne institucije i privatni sektor sve više ulažu u digitalizaciju. Ovo će stvoriti nove projekte i poslovne prilike za IT kompanije. 
 • Globalno tržište rada: Rad od kuće omogućava srpskim IT profesionalcima da rade za kompanije širom sveta. Ovo otvara vrata za veći izvoz IT usluga. 
 • Nastavak saradnje: Saradnja između kompanija, univerziteta i vlasti biće ključna za dalji razvoj sektora. 

Navikli smo na eksponencijalni rast srpske IT industrije prethodnih godina. Stvar je jasna, rast će biti konstantan ali ne i eksponencijalni.  

Prvi koraci za svakoga u IT industriji 

Ako ste na bilo koji način povezani sa IT industrijom u Srbiji I pitate se kako možete doprineti razvoju ovog sektora, evo nekoliko preporuka.  

Nastavite sa obukom. Zato smo u In Centru kreirali koncept IT učionice, opremljene desktop računarima za različite vrste radionica, obuka ili predavanja.   

Nove tehnologije su preplavile tržište zbog čega se mora nastaviti sa učenjem novih veština I prilagođavanjem tržištu. 

Aktivno učestvujte u IT zajednici. Uvek smo otvoreni sa saradnju na temu organizacije predavanja u našim prostorijama. Umrežavanje uvek vodi novim partnerstvima koji mogu unaprediti čitavu IT industriju.  

Oni koji su pogođeni otkazima u ovom periodu mogu da razmotre frilensing ili preduzetništvo. In Centar već godinama pomaže preduzetnicima u razvoju njihovog poslovanja kroz koncept Virtuelne kancelarije.   

Srpska IT industrija se suočila sa velikim izazovima u 2023. godini, ali je pokazala svoju sposobnost prilagođavanja i otpornosti. Ključni faktor preživljavanja bila je sposobnost brzog prilagođavanja novim uslovima i fokusiranje na obuku i razvoj talenata. Budućnost izgleda svetlo za srpski IT sektor, sa novim tehnologijama i poslovnim prilikama koje se otvaraju. Za pojedince, kontinuirana obuka, mreženje i fleksibilnost su ključni za uspeh. Srbija ima priliku da ostvari značajan rast u IT industriji, i svi zajedno možemo oblikovati tu budućnost.   

Scroll to top

  Vaše ime i prezime *

  Vaša e-pošta *

  Ime kompanije

  Broj telefona

  Upit: