in centar najtraženiji freelance poslovi

Top 6 najtraženijih poslova za frilensere

Prema podacima prošlogodišnjeg istraživanja, Srbija ima čak 3,52 frilensera na 1000 stanovnika, što je direktno postavlja na svetski vrh. (Izvor: Analytics Help). Iako ova brojka zvuči pomalo neverovatno, ni rezultati koje Srbiju stavljaju na 11. mesto po ukupnom udelu na tržištu frilens radnika ne odstupaju previše od ove činjenice. (Izvor: OLI) Da je UpWork platforma izuzetna zanimljiva našim frilenserima, pokazuje i grafikon ispod – od svih regiona sveta u kojima se pretražuje pojam „UpWork“, Srbija se nalazi na jakom 5. mestu, odmah iza Severne Makedonije, Bangladeša, Pakistana i Kenije.  (Izvor: Google Trends)

Iako su u našoj zemlji aktivna 24.605 frilensera (Izvor: Centar za istraživanje javnih politika), nije svaki posao podjednako popularan i tražen. Možda je pre nekoliko godina bilo dovoljno da imate internet konekciju i volju da se posvetite klijentu, međutim, kriterijumi su se povećali usled pojačane konkurencije u našoj zemlji. Ukoliko i vi planirate se upustite u „frilens vode“, pogledajte listu najtraženijih poslova koji vam mogu omogućiti i do nekoliko puta veću zaradu u odnosu na stalni posao koji obavljate!

 1. Software & web developeri

Ukoliko posedujete znanja iz programskih jezika poput Java, JavaScript, Python, Ruby, C, C++, C#, SQL, Visual Basic – za vas nema zime! Ukoliko, s druge strane, želite da se prekvalifikujete i da naučite osnove programiranja, preporučujemo vam da sa tim krenete što pre.

Naš kurs osnova i web programiranja nudi mogućnost da za tri meseca budite osposobljeni da napravite svoju web aplikaciju, da se upoznate sa bazama podataka, kao i osnovama front end-a i objektnog programiranja. Nakon pohađanja kursa znaćete bolje u kom pravcu biste želeli da vaša karijera ide i kom programskom jeziku želite da se posvetite, ali i da potencijalnim poslodavcima na UpWorku jasno naznačite svoja nova znanja.

 1. Stručnjaci za SEO

Ukoliko niste baš vični kodiranju, za koje je potrebno dosta vremena, strpljenja i umeća, svakako možete razmisliti da postanete stručnjak za SEO (Search Engine Optimization). Cilj je optimizovati sajt za pretraživanje tj. izvršiti određen skup aktivnosti koje će vaš sajt „dovesti“ na prvu stranicu Google pretraživača. To je trenutno jedno od najtraženijih zanimanja, a za ljude koji dobro poznaju SEO ima sve više posla kako u firmama, tako i na freelence platformama poput UpWork-a.

Imajući u vidu da Google i drugi pretraživači konstantno menjaju svoje algoritme, neophodno je da se konstantno prate poslednji trendovi koje internet pretraživači diktiraju da bi se uspelo u SEO optimizaciji sajta. Ukoliko poznajete osnove digitalnog marketinga, SEO bi mogao biti odlična „odskočna daska“ koja bi vas izdvojila od mora drugih kandidata na frilens sajtovima. SEO kurs u trajanju od 3 nedelje bi vam mogao pomoći u ovoj misiji!

 1. Copywriteri

Imidž jednog brenda nikada nije bio bitniji, a zadatak jednog copywritera je da se bavi marketinškim porukama i da komunicira sa tržištem na pravi način. Ukoliko vam pisanje visoko stručnih tekstova ne predstavlja problem, ovo bi moglo biti idealno frilens zanimanje za vas.

Cilj svakog copywritera je isti – da poruka dopre do određene ciljne grupe kojoj se obraćamo i, još bitnije, da ta poruka bude u potpunosti shvaćena. Tri put meri, jednom seci, je poslovica koja važi za ovo zanimanje. Samo jedna pravilno napisana reč može povećati prodaju za nekoliko puta, a samo jedna neadekvatna reč može biti kriva za neuspeh cele prodajne kampanje.

 1. Stručnjaci za Google Ads oglašavanje

U poređenju sa SEO stručnjakom, čiji je zadatak da postigne organski reach, stručnjaci za Google promociju moraju znati na koji način da „proguraju“ neki oglas ili sajt na prvu stranicu Google-a. Ovakav vid Per-per-Clik oglašavanja  je specifičan po tome što se oglašavanje plaća samo kada neko klikne na oglas ili sajt.

Ukoliko niste sigurni na koji način biste nadogradili svoja znanja iz ove oblasti, kurs Google Ads može biti odlično rešenje i način da od eksperta dobijete prave smernice u pravljenju kampanje. Sem toga, moći ćete osmislite Google Ads strategiju za sebe ili svog klijenta, da samostalno pokrenete i pratite kampanje i naravno, merite rezultate i uspeh vašeg rada.

 1. Grafički i web dizajneri

Ukoliko vam je rad u programima poput Illustrator-a, Photoshop-a, InDesign-a, Corel-a. Video Scribe-a već poznat i zanimjiv, razmislite da svoju online karijeru počnete u tom pravcu. Ukoliko vam se dopada da radite logo-e, bilborde, crtate na grafičkoj tabli ili osmišljavate dizajn knjiga, vizit karti, postera i flajera, definitivno svoju frilens karijeru usmerite u ovom pravcu!

 1. 3D dizajneri

3D industrija zauzima vodeće mesto u mnogim oblastima, dok se 3D prototipovi koriste u marketingu, industriji video igara, TV i filmskoj, ali i za vizualizaciju arhitekture i enterijera. (Izvor: 3D Platform)

Pošto nema veliki broj stručnjaka u ovoj oblasti, ogromna je mogućnost rada za klijente iz raznih delova sveta, i to putem mnogih frilens platformi. Svaki dan je kreativan, zanimljiv i drugačiji te nemojte oklevati ukoliko vas 3D dizajn privlači.

Procenjuje se da će do 2020. godine polovina svetske radne snage biti upravo frilenseri. Iako su za činjenicu da Srbija iz dana u dan ima sve veći broj frilensera prevashodno „kriv“ loš životni standard, svakako bi trebalo iskoristiti komparativnu prednost koju rad od kuće poseduje – a to je veća fleksibilnost, izbor poslodavaca i mogućnost da se zaradi i 10x veća plata. S druge strane, imajte u vidu gorenavedena najtraženija zanimanja i nećete morati da se brinete oko svojih mesečnih primanja.

Scroll to top

  Vaše ime i prezime *

  Vaša e-pošta *

  Ime kompanije

  Broj telefona

  Upit: