Kako je StartIN program uticao na oživljavanje startap ekosistema u Srbiji

Srbija itekako ima talentovanu omladinu, a StartIN program koji je organizovao InCentar je tu da to i dokaže! Prošla godina bila puna izazova, neverovatnih ideja, podrške i ponosa na uspešno završen prvi ciklus programa koji je pokazao da mladi itekako imaju dobre biznis ideje i da je potrebno da im neko da “vetar u leđa”, kako bi pokrenuli svoje startapove.

Tokom ovog jedinstvenog startap programa , koji targetira ranu fazu razvoja, pet timova dobilo je priliku da kroz radionice i predavanja unapredi svoja znanja iz oblasti biznisa, nauči veštine upravljanja inovacijama i sve to kroz “lean metodologiju” koja stimuliše eksperimentisanje i agilne metode.

Svaki tim je imao svog mentora

Pet mentora i više od 20 eksperata iz domaće preduzetničke zajednice radilo je sa timovima na razvoju njihovih tehnoloških startapova, i sve to kako bi došli do tačke kada mogu prezentovati svoj MVP investitorima. StartIN je prvi program koji je pružio priliku da svaki tim ima svog mentora što je iskorak u odnosu na sve postojeće programe.

Šta je to StartIN doneo još, jer to ipak nije bilo sve! Uz podršku eksperata sa timovima se radilo i na unapređenju „soft skills“, verbalne i neverbalne komunikacije i veština prezentovanja, a sve sa ciljem da poboljšaju poslovnu komunikaciju sa klijentima i predstave svoj biznis potencijalnim investitorima.

Na kraju programa, 23. decembra uspešno je realizovan “Demo day” gde su timovi prezetovali svoje startpove investitorima i drugim akterima koji su deo StartIN programa.

Utisci nakon završenog prvog ciklusa

Ana Milićević, inače program menadžer u Istraživačko-razvojnom centru FON-a, koja je od samog početka vodila StartIN, posebno je zadovoljna kako celokupnim programom, tako i timovima koji su u svakom trenutku mogli da računaju na pomoć/konsultacije/dodatne radionice od strane mentora i stručnih saradnika.

“Krize i dileme, pivotiranje su sastavni deo startap puta, te su mentori i program uvek bili na raspolaganju a u prilog tome ide i činjenica da od programa niko nije odustao! I ne samo to, na finalnoj sesiji, pred investicionim žirijem, predstavilo se 5 kvalitetnih za dalju podršku spremnih timova.

Posebnost ovog programa je i u tome, što po završetku, timovi imaju podršku i u narednh 6 meseci, ostaju “zaraženi” startap načinom razmišljanja i odnosom prema realnosti kreiranja biznisa, postaju deo startap zajednice”, naglasila je Ana i potom istakla koliko značaj StartIN ima na celokupnu startap zajednicu:

“Svako ko se upusti u fokusiran, metodološki vođen a opet dovoljno fleksibilan, mentorskim iskustvom i znanjem vođen proces razvoja poslovne ideje, i to od početka i na vreme, itekako doprinosi prvo sebi a zatim i startup okruženju. Poduhvati ili timovi u inicijaloj fazi (u programu se ne mogu svi nazvati startapi) sami sebi skraćuju vreme i rasipanje resursa, ovladavaju setom generičkih alata, krucijalnim znanjem, postavljanjem pravih pitanja i pretpostavki čije preispitivanje, potvrda ili odbacivanje, vodi do rešenja i novih izazova, te stvara kontinuitet i drži kurs u procesu svog razvoja.

Sa druge strane, samoj zajednici štedi isto, iz razloga što spremniji ulaze u startap ring ali su i donosioci novih prilika, partnerstava ili konkurencije, dusrupcije i inovacije. Po završetku programa svi timovi poseduju validirano znanje i svi prepoznaju gde su tačno u svom razvoju, koji resursi i šta im je dalje potrebno.

U potpunosti razumeju startap pristup, usvojili su način razmišljanja, terminologiju i mnogo lagodnije komuniciraju u startup ekosistemu. Upoznali su uspešne startape, menadžere i eksperte, koji su se tokom programa priključivali, mentore drugih habova, investitore, promovisani su, zadržali tesnu komunikaciju sa mentorima i svim ljudima iz programa, spremniji da odlučuju o svom poduhvatu i daljem razvoju”,

StartIN program- timovi

Tim „AlgiOx“

Jovan, David, Ivan, Mina i Ivana u želji da reše nizak kvalitet vazduha u zatvorenim prostorima osmislili su sistem za prečišćavanje vazduha koji koristi alge umesto konvencionalnih filtera.

Ovaj talentovani tim koristi sposobnost algi za uklanjanje gasova poput CO, CO2, SO2 i njihov finalni cilj je da uz pomoć fotosinteze, koju koristi ovaj sistem, proizvedu kiseonik i tako učine boravak u zatvorenom prostoru prijatnijim.

Tim „Swoop“

Startap ideja Žarka, Miloša, Natalije, Marka i Nikole počiva na njihovoj želji da ljudima olakšaju proces štednje fokusirajući se na odevne predmete. Svojom aplikacijom oni omogućavaju korisnicima da na jednom mestu pronađu sve trenutno aktivne popuste svojih omiljenih brendova, odevnih komada koji su im trenutno neophodni ili onih koje žele da kupe.

U slučaju da određeni komad nije na popustu, korisnik može da ga stavi u listu želja, pa će dobiti obaveštenje kada budi bio na popusti. Korisno, zar ne?!

Tim „Perun“

Petrova, Markova i Milanova ideja zasniva se na PCR metodi, odnosno kako i sami objašnjavaju, hemijskom procesu koji umnožava molekul DNK. Uređaji koji omogućavaju odvijanje ove metode odavno već postoje, ali ono što su oni osmlislili jeste prenosni PCR uređaj!

Kako na fakultetu nisu imali takav uređaj, tada se i rodila ideja da naprave jedan, a mi smo im pomogli da osnuju startap i razviju svoj potpuno prenosivi Thermal Cycler-a koji poseduje svoju bateriju i omogućava korišćenje PCR metode direktno na terenu.

Njihov uređaj omogućava da se analiza DNK započne već na samom terenu (mogu ga koristiti biolozi, forenzičari, veterinari), čime su popunjava praznina između terenskog i laboratorijskog rada, ali i minimalizuje mogućnost da dođe do  kontaminacije uzorka.

Tim „Geniefy“

Sa Petrovom i Dušanovom idejom za startap mogu da se poistovete brojni ljubitelji putovanja. Oni su nakon problema koji su se susreli tokom putovanja, napravili aplikaciju “Geniefy” koja korisnicima nudi digitalne planove putovanja prema preferencijama samog korisnika na njegovom maternjem jeziku. Geniefy vam obezbeđuje audio vodiča, predlaže zanimljive aktivnosti na određenoj destinaciji, obaveštava vas o akcijama i popustima u restoranima i kafićima. Sve na jednom mestu!

Tim “Mediconnect”

Oliver, Bojan i Milan u program su ušli sa idejom da naprave plaftormu i aplikaciju “FixIt” koja bi pojednostavila dugotrajan i često naporan proces pronalaženja i odabira davaoca usluga popravki i/ili održavanja. Tokom trajanja StartIN-a prvobitna ideja tima je pivotirala u “Mediconnect platformu” koja povezuje lekara privatne prakse i klijenata. Tim trojice mladića tokom programa uspeo je uz podšku mentora sagleda prepreke za realizaciju prve ideje i uspeli su da zajedničnim snagama dođu do novog rešenja i nove biznis ideje.

StartIN je program koji je kreiran od strane InCentra u saradnji sa pet mentora i više od 20 eksperata iz sveta biznisa i preduzetništva. Mi nećemo ovde stati! Već u martu nas čeka druga generacija „StartIN“ programa. Radujemo se novom startap ciklusu i novim talentovanim timovima koji će obogatiti  biznis scenu u Srbiji!

 

 

Scroll to top