Programska direktorka Ana Milićević – Zašto baš ti da budeš deo StartIN 2.0 startap programa?

Na inicijativu InCentra, poslovnog haba, smeštenog u centru grada, okupilo se malo društvo koje je zacrtalo da realizuje delotvoran i jedinstven, startup program, koji kreira vrednost. Tako je nastao StartIN program namenjen tehnološkim ali i tradicionalnim biznisima, poseban po konceptu, intenzitetu i kontinuiranoj podršci svih u programu.

Program svakom timu dodeljuje lead mentora; na nedeljnom nivou prate predavanja koja, po radioničarsko –  inkluzivnom principu, izvode domenski eksperti; obavezne timske konsultacije sa mentorom. U okviru 13 sesija, koliko ih ima u programu, redovno se prati progres timova, prolazi kroz set znanja i alata startup pristupa kroz module: startup journey, formiranje startapa, validacija i proces izgradnje startapa, rast kod startapa.

“Budne oči” svih saradnika na programu blagovremeno reaguju na prevazilaženje zastoja, vrlo uobičajenih kada je pokretanje startapa u pitanju. Na nedostajuća pojašnjenja, program reaguje brzom organizacijom mentorskih kosultacija, dodatnih radionica, gostujućih uskostručnih predavanja. Krize i dileme, pivotiranje su sastavni deo startup puta, te su mentori i program uvek bili na raspolaganju a u prilog tome ide i činjenica da od programa niko nije odustao! I ne samo to, na finalnoj sesiji, pred investicionim žirijem, predstavilo se 5 kvalitetnih za dalju podršku spremnih timova. Posebnost programa je i u tome, što po završetku, timovi imaju podršku i narednih nekoliko meseci, ostaju “zaraženi” startup načinom razmišljanja i odnosom prema realnosti kreiranja biznisa, postaju deo startup zajednice.

Impact na zajednicu StartIN programa

Svako ko se upusti u fokusiran, metodološki vođen a opet dovoljno fleksibilan, mentorskim iskustvom i znanjem vođen proces razvoja poslovne ideje,  i to od početka i na vreme,  itekako doprinosi prvo sebi a zatim i startup okruženju. Poduhvati ili timovi u inicijaloj fazi (u programu se ne mogu svi nazvati startapi) sami sebi skraćuju vreme i rasipanje resursa, ovladavaju setom generičkih alata, krucijalnim znanjem, postavljanjem pravih pitanja i pretpostavki čije preispitivanje, potvrda ili odbacivanje, vodi do rešenja i novih izazova, te stvara kontinuitet i drži kurs u procesu svog razvoja.

Sa druge strane, samoj zajednici štedi isto, iz razloga što spremniji ulaze u startup ring ali su i donosioci novih prilika, partnerstava ili konkurencije, dusrupcije i inovacije. Po završetku programa svi timovi poseduju validirano znanje i svi prepoznaju  gde su tačno u svom razvoju, koji resursi i šta im je dalje potrebno. U potpunosti razumeju startup pristup, usvojili su način razmišljanja, terminologiju i mnogo lagodnije komuniciraju u startup ekosistemu. Upoznali su uspešne startupe, menadžere i eksperte, koji su se tokom programa priključivali,  mentore drugih habova, investitore, promovisani su, zadržali tesnu komunikaciju sa mentorima i svim ljudima iz programa, spremniji da odlučuju o svom poduhvatu i daljem razvoju.

O ljudima u StartIN programu

Dobra ekipa pasioniranih mentora (Aleksandar Bibovski, Miloš Došen, Miloš Erić, David Daković, Ilija Dragišić)  svako poseban i zahtevan na svoj način, divni ljudi od kojih sam lično, veoma mnogo naučila.

Timovi takođe (AlgiOx, Perun, World the Tour a na izlazu Geniefy, ModernRobin koji je pivotirao u Swoop, i FixIT koji je izašao kao Mediconnect) kako su drugačiji na intervjuu i u programu. Veliki broj izvanrednih pojedinaca, radoznalaca, mladih ali i iskusnih u svojim profesijama. Zadaci i angažovanje koje im je program nametao, izazivao je timski duh. Manje ili više stabilni,  radili su na valovima svojih iluzija ali ih je plima i oseka samog programa održavala na površini, fokusirane. Svi su opstali do kraja te su na završnoj mentorskoj sesiji iskazali potencijal vredan dalje podrške.

Neizostavno, kvalitetu programa su doprineli predavači (Milan Todorović, Nikoleta Rakočević, Jasmina Nikolić, Nenad Paunović, Ivan Bjelajac, Aleksandar Belčević, Nikola Tomašević) gosti i konsultanti, iskusni menadžeri i eksperti (Ognjen Radić, Aleksandra Grubin, Marko Tanasković, Uglješa Đurić) koji su imali sluha da uskoče u program, onako kao smo ih pozivali a shodno identifikovanim potrebama timova u programu. Gde je nedostajalo dodatno pojašnjenje finansija, biznis modela, razumevanja MVP, akvizicije korisnika, na primer, program je brzo reagovao pozivajući gostujuće eksperte. Program je eksperimentalno izmestio jednu sesiju, koju su ugostile i mentorski vodile kolege u kompaniji Zuehlke.

Tim Incentra i StartIN programa, stalno fokusiran i visoko motiviisan da svima u programu omogući rad. Dobra saradnja i posvećenost svih učesnika, ukazala je na poboljšanja i naučene lekcije koje će biti implementirane u narednom StartIN programu.

Kreator teksta

Ana Miličević,

Head of program, StartIN

 

 

 

Scroll to top